UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай прагне, щоб Трамп став наступним президентом США — Bloomberg

Пекін віддає перевагу непередбачуваному колишньому президенту перед Камалою Гарріс, яка, ймовірно, продовжить стабільність адміністрації Байдена.

Віцепрезидент США Камала Гарріс і ймовірний кандидат від Демократичної партії на виборах в США не має популярності у Китаї. Пекін остерігається, що вона повторить підхід нинішньої адміністрації, особливо коли йдеться про обіцянку президента Джо Байдена захистити Тайвань.

Друга за величиною економіка світу хотіла б, щоб наступним американським лідером став Дональд Трамп, попри його непередбачуваність, оскільки він, швидше за все, очолить США, які будуть менш залучені у світову політику, зазначає Карішма Васвані, оглядач Bloomberg Opinion. 

Офіційних коментарів з Пекіна щодо пізньої участі Гарріс у президентських перегонах не надходило, але як соціальні, так і державні ЗМІ заявляли, що тепер Трамп має більше шансів на перемогу. Зрозуміло, що Китай віддає йому перевагу.

Найбільшою червоною лінією Комуністичної партії є незалежність Тайваню, і президент Сі Цзіньпін недвозначно заявив, що врешті-решт самокерований острів буде об'єднаний з материком. Тим не менш, Байден послідовно дає зрозуміти, що він готовий надати Тайбею підтримку, якщо це буде потрібно.

Читайте також: В чому Трамп і його кандидат на посаду віцепрезидента, Венс, помиляються щодо Китаю? — Bloomberg

Однак колишній президент говорить те, що Китай хоче почути. В інтерв'ю Bloomberg Businessweek на початку цього місяця Трамп применшив можливість надання допомоги Тайваню, запропонувавши йому заплатити за власну оборону. Крім того, риторика Трампа змусила інвесторів на Тайвані переживати. Його коментарі посилили тиск на акції Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. і призвели до їхнього падіння після інтерв'ю.

"Китай і раніше мав справу з Трампом, і хоча він ненавидить відсутність стабільності, яку принесли ці відносини, знайомий ворог може бути кращим, ніж невідомий", — повідомляє Васвані.

Крім того, індійське походження Гарріс добре задокументоване, і через це "китайці можуть вважати її упередженою щодо Індії й у них може виникнути параноя щодо того, як вона може поставитися до Китаю у відповідь", сказав Седомір Несторович, професор геополітики та ісламського бізнесу в сінгапурській бізнес-школі ESSEC.

Читайте також: Трамп веде переговори із Путіном про глибину територіальних захоплень в Україні – Politico

На думку колумністки, єдиною сферою, де Гарріс була відвертою, є Південно-Китайське море — прибутковий водний простір, на який претендує Китай. Вона, ймовірно, продовжуватиме тиск на Пекін, підтримуючи політику Байдена щодо зміцнення мережі демократій, які можуть прийти на допомогу Тайваню або Філіппінам, щоб запобігти поведінці Китаю у спірному водному шляху.

Раніше газета The Hill зазначала, що якщо Трамп повернеться до влади в США, то він зосередить американські сили на загрозу з боку Китаю. Трамп наголошував на загрозі з боку Китаю протягом усієї своєї політичної кар'єри, і це посилилося після того, як Росія і Китай розширили свою військову співпрацю під час війни в Україні.