UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гарантії безпеки поступово вихолощують із документів про довгострокові зобов’язання партнерів

Партнери, попри все, хочуть взяти на себе мінімум реальних зобов’язань.

Міжнародні партнери поступово вилучають із документу усі конкретні формулювання щодо гарантій безпеки Україні, пише у своєму матеріалі «Безпека без гарантій? Що насправді пропонує Україні захід» оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко.

«За інформацією ZN.UA, у проєктах, що обговорюються нині, немає чітких зобов’язань надати Україні військове обладнання, техніку, снаряди. Хоча українська сторона наполягає на фіксації в документі матеріальної й технічної допомоги ЗСУ, наші партнери обмежуються лише загальними фразами про «підтримку в оснащенні», - зазначає автор.

Він нагадує, що переговори щодо двосторонніх угод про надання нашій країні комплексної військової й економічної допомоги тривають із кінця літа.

І якщо раніше в Києві очікували, що перші документи підпишуть наприкінці цього року, то зараз зрозуміло, що цієї мети не буде досягнуто. При цьому , за словами поінформованих співрозмовників ZN.UA, «складається враження, що ніхто не хоче бути першим. Усі оглядаються на Сполучені Штати, а у Вашингтоні не поспішають».

Читайте також: Немає гарантій, що Україна вступить в НАТО і що Росія більше не нападе — Зеленський

Зокрема напрацюваннях документів передбачається участь у відновленні України, однак партнери намагаються зробити акцент на допомозі після завершення війни, а це не влаштовує Київ.

«Попри наполегливість української сторони, наші партнери старанно уникають уживання в документах слова «гарантії» (guarantees). Водночас лише дехто з них уживає слово «зобов’язання» (commitments). І в документі точно немає зобов’язання підписантів відправляти в Україну солдатів для захисту від Росії. Тому, хоча Банкова постійно називає ці документи «угодами про гарантії безпеки», вони не мають нічого спільного з гарантіями, що передбачають взаємну оборону, — в них ідеться лише про зміцнення обороноздатності України, що має підвищити для Росії ціну агресії», – вказує Кравченко.

Він підкреслює, що наші партнери мають намір брати на себе якнайменше зобов’язань, і в міру підготовки документ вихолощується, а  формулювання стають дедалі загальнішими.