UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гарантії безпеки для України: Які варіанти обговорюються під час підготовки до їх підписання на Вільнюському саміті НАТО

При цьому українці розповіли, які з країн, на їхню думку, можуть стати справді надійними гарантами безпеки.

Зараз у Києві працюють над підготовкою до підписання у Вільнюсі домовленостей щодо гарантій стримування РФ та безпеки України, які діятимуть на етапі до вступу нашої країни до НАТО. У своїй статті для ZN.UA «Безпека України після війни: половина громадян – за відновлення ядерного арсеналу» Володимир Кравченко розповів які це гарантії та чи великі шанси підписати відповідні документи.

За даними ZN.UA, у рамках роботи над гарантіями безпеки обговорюються два варіанти. Перший двосторонні угоди про постачання зброї та її виробництво. Другий багатостороння угода, яка передбачає військово-політичні дії підписантів у разі, якщо у майбутньому РФ знову нападе на нас.

«Але якщо Київ має непогані перспективи отримати рішення щодо постачання зброї, оскільки це лягає у стратегію країн Заходу щодо стримування Росії, то підписання багатостороннього документа про гарантії безпеки виглядає за нинішніх умов утопічно», - зазначив Кравченко.

При цьому, як випливає з результатів опитування, проведеного Центром Разумкова на замовлення ZN.UA 28 квітня – 3 травня, респонденти вважають, що найнадійніші гарантії безпеки нашій країні нададуть США (52,1%), Велика Британія (45%) та Польща (45). %). 

гарантії укр.jpg (117 KB)

Вибір США, Великої Британії та Польщі зовсім не дивний, оскільки ці країни є найбільш рішучими, послідовними та ефективними партнерами України в її протистоянні Росії.

Ця трійка значно випереджає інші країни. Зокрема, Німеччину як надійні гаранти безпеки бачать 23% опитаних українців, Канаду — 10,8%, Францію — 4,6%, Ізраїль — 4%.

Китай та Туреччину, які претендують на роль посередників у переговорах Києва та Москви і одночасно продовжують вигідно торгувати з Росією, надійними гарантами вважають лише 4,2% та 3,3% респондентів відповідно.

Читайте також: Прем’єри Польщі, Чехії і Словаччини: Україна повинна отримати гарантії безпеки ще до вступу в НАТО, щоб не бути «сірою зоною»

Раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що Україна очікує від саміту Альянсу у Вільнюсі влітку цього року конструктивних рішень та кроків, включаючи ухвалення пакета гарантій, а не просто дружнього жесту.

За даними ZN.UA, на сьогоднішній день приблизно 15–18 країн - членів НАТО категорично не готові говорити про формальні кроки щодо вступу України до військово-політичного союзу. І причини не обмежуються бойовими діями, що продовжуються, і страхом зіткнення з РФ.