UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хаменеї висунув ЄС умови для дотримання Тегераном ядерної угоди

Аятолла вважає, що європейські країни повинні компенсувати своє дворічне мовчання.

Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї виступив із вимогами до Євросоюзу, реалізація яких необхідна для продовження Тегераном дотримання ядерної угоди. Хаменеї зазначив, що в Ірану немає конфлікту з Британією, Францією чи Німеччиною, але Тегеран їм не довіряє.

"Впродовж двох років США неодноразово порушували JCPOA, а європейці мовчали. Ці три європейські країни повинні довести, що вони не будуть настільки ж безчесними і ненадійними, як в ході ядерних переговорів у 2004-2005 роках. Європі необхідно компенсувати це", - написав він у Twitter.

Іран хоче, щоб ЄС у резолюції засудив політику США, Європа повинна гарантувати повну продаж іранської нафти і проведення бізнес-транзакцій з Іраном.

Серед вимог також гарантоване невтручання у внутрішню політику і протистояння санкціям проти Ірану.

Як повідомлялося, 8 травня президент США Дональд Трамп заявив про розірвання ядерної угоди з Іраном і пообіцяв запровадити жорсткі санкції проти Тегерана. Трамп звинуватив іранський режим в порушенні умов угоди та продовженні розробки ядерної зброї. У Мінфіні США уточнили, що секторальні санкції будуть відновлені протягом 90-180 днів.

Приводом для виходу США з ядерної угоди стало оприлюднення Ізраїлем даних розвідки про те, що Іран таємно продовжує роботу над створенням ядерної зброї.

Євросоюз не підтримав рішення Трампа. У Брюсселі заявили, що ЄС, Франція, Британія та Німеччина підтримують ядерну угоду і не збираються її розривати.

Договір між Іраном і США, Росією, Німеччиною, Британією, Францією і Китаєм був підписаний у 2015 році. Угода передбачає згортання іранської ядерної програми і контроль над нею в обмін на поступове зняття санкцій.

Детальніше про наслідки виходу США зі Спільного всеосяжного плану дій щодо іранського атому читайте в статті Віталія Федянина "Жахливий спадок Трампа" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".