UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хакери Anonymous зламали 200 австралійських сайтів на знак помсти за прослуховування

Хакерська група пішла на такі дії для того, щоб уряд припинив всі форми прослуховування в Індонезії.

Індонезійські хакери з групи Anonymous Indonesia зламали близько 200 австралійських інтернет-сайтів на тлі скандалу навколо використання Австралією і США своїх диппредставництв в країнах Азії для перехоплення телефонних дзвінків і даних.

На домашніх сторінках їхніх зламаних сайтів з'явився заклик: "Припиніть шпигувати за Індонезією!".

"Скажіть своєму уряду, щоб він припинив усі форми прослуховування в Індонезії - в іншому випадку ми зруйнуємо вашу інтернет-мережу", - цитує їх австралійське видання Sydney Morning Herald.

До числа зламаних індонезійськими хакерами належать, в основному, сайти невеликих компаній.

Минулого тижня австралійські ЗМІ з посиланням на документи, передані колишнім працівником АНБ і ЦРУ Едвардом Сноуденом, і на анонімні поінформовані джерела повідомили, що Управління радіотехнічної оборони Австралії займається електронним шпигунством у країнах Азії, використовуючи для цього інфраструктуру посольств.

Збір розвідданих (перехоплення телефонних дзвінків, радіосигналів, інтернет-трафіку) ведеться "у посольствах у Джакарті, Бангкоку, Ханої, Пекіні, Дилі (Східний Тимор), в офісах верховних комісарів у Куала-Лумпурі і Порт-Морсбі (Папуа-Нова Гвінея), диппредставництвах в низці інших країн".

Дані, які збирає австралійська спецслужба, обробляють у рамках операції "Каюта" (Stateroom), яку під керівництвом США спільно ведуть розвід спільноти п'яти країн, що утворюють так звану групу "П'ять очей" (Five Eyes). Окрім США і Австралії, в цю групу входять також Канада, Великобританія і Нова Зеландія.

Індонезія вимагає від Австралії роз'яснень щодо цих повідомлень ЗМІ. Посла Австралії у Джакарті Грег Моріарті у п'ятницю, 1 листопада, було викликано до МЗС, де йому заявили про те, що подібна "серйозна загроза для безпеки є неприйнятною" і "не відповідає дружньому характеру відносин між двома країнами".

Поки незрозуміло, чому жертвами хакерської атаки стали сайти невеликих приватних компаній Австралії, які, як видається, не пов'язані з державними структурами. !zn

Читайте також:

Спецслужби Іспанії передавали розвіддані Агентству нацбезпеки США

Американські спецслужби отримували дані мільйонів користувачів Google і Yahoo

АНБ США звинуватили у прослуховуванні Папи римського