UA / RU
Підтримати ZN.ua

Haaretz про звірства ХАМАСУ: кілька неправдивих історій живлять тих, хто їх заперечує

Неперевірені історії про звірства ХАМАСу, які поширюють ізраїльські рятувальні групи, армійські офіцери і навіть Сара Нетаньягу в подальшому були спростовані.

Ізраїльські політики, армійські офіцери, волонтери пошуково-рятувальних груп і користувачі соціальних мереж надали свідчення про звірства під час таки ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня. Більшість з них підкріплені численними доказами, але деякі з них були спростовані, що дало привід для заперечення історичної різанини, пише ізраїльське видання Haaretz.

Зокрема видання наводить слова репортерки i24News, якій армійський командир сказав, що було вбито щонайменше 40 немовлят, деякі з них були обезголовлені.

Читайте також: Ізраїль почав операцію на півдні Сектору Гази – ЦАХАЛ

"Повідомлення про звірства і приблизні цифри засновані на свідченнях офіцерів, які вивозили тіла з прикордонних населених пунктів Гази", – повідомив телеканал. Ці свідчення були зібрані під час поїздки пресслужби ЦАХАЛу для іноземних кореспондентів через чотири дні після початку війни.

Пізніше цей звіт цитували в соціальних мережах. Наприклад, Міністерство закордонних справ Ізраїлю опублікувало повідомлення полковника Голана Ваха з Командування тилу, який розповів, що в одному будинку він знайшов тіла восьми спалених немовлят.

“Акаунт канцелярії прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу у соцмережі X також згадував про вбивство немовлят і показував фотографії. Згідно з твітом, прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу показав ці фотографії держсекретареві США Ентоні Блінкену”, – пише видання.

Читайте також: Ізраїль розробляє плани глобальної кампанії з ліквідації лідерів ХАМАСу – ЗМІ

У публікації зазначається, що минулого тижня Ішай Коен, журналіст ультраортодоксального сайту Kikar Hashabbat, взяв інтерв'ю у підполковника Армії оборони Ізраїлю Ярона Бускіли з дивізії Гази. Бускіла говорив про немовлят, які були повішені на мотузках для білизни; його слова цитували багато користувачів соцмережі X по всьому світу.

Коен написав, що пізніше йому повідомили, що історія була неточною, і він видалив пост. "Навіщо армійському офіцеру вигадувати таку жахливу історію? Я помилявся", - додав він.

“Ця історія була неправдивою, але терористи ХАМАС дійсно оскверняли трупи під час різанини, особливо тіла солдатів. Були також відрубані голови і випадки розчленування”, – акцентують журналісти.

Видання зауважує, що немає жодних доказів того, що діти з кількох сімей були вбиті разом, що робить неточною заяву Нетаньяху президенту США Джо Байдену про те, що терористи ХАМАС "забрали десятки дітей, зв'язали їх, спалили і стратили". Тим не менш, було багато зв'язаних тіл. За словами людей з "Зака" та іншої пошуково-рятувальної організації "Об'єднана Хацала", були зв'язані тіла, але їхня кількість невідома.

Читайте також: Ізраїль та ХАМАС провели ще один обмін полоненими: чому звільнили менше людей

Деякі з невірних описів були зроблені співробітниками “Заки”. Один з них неодноразово говорив про 20 зв'язаних і спалених тіл дітей у кібуці. Він розповів Haaretz, що це були хлопчики і дівчатка у віці від 10 до 15 років, знайдені за їдальнею кібуцу Кфар Азза. В іншому місці він сказав, що бачив 20 дітей з кібуцу Беері, покладених поруч один з одним і спалених до смерті зі зв'язаними руками.

Haaretz зауважує, що цей опис не відповідає списку загиблих. Дев'ять неповнолітніх були вбиті в Беері; принаймні деякі з них були з батьками і були вбиті в своїх будинках, тому цілком можливо, що 20 тіл знаходилися в одному місці.

“Той самий член “Зака” також неодноразово говорив про тіло вагітної жінки, знайдене в кібуці Беері, у якої був розрізаний живіт. Але в Беері не було вбито жодної дитини 6 чи 7 років або близького до цього віку”, – додає видання. 

Читайте також: ХАМАС запустив у бік Ізраїля ракету попри перемир'я. ЦАХАЛ у відповідь відновив атаки на Газу

У кібуці додають, що "історія про вагітну жінку, про яку повідомила “Зака”, не має відношення до Беері". У поліції заявили, що їм нічого не відомо про цей випадок, а джерело в патологоанатомічній службі на військовій базі Шура повідомило Haaretz, що йому нічого не відомо про цей випадок.

В іншій історії, яка поширилася кілька тижнів тому, президент Об'єднаної Хацали Елі Бір розповів про немовля, яке помістили в піч і згоріло. Бір зробив цю заяву на конференції донорів у Сполучених Штатах. Британська газета The Daily Mail замінила слово "дитина" на "немовлята".

“Але ця історія також не відповідає дійсності. Десятимісячна Міла Коен була вбита під час масового вбивства разом з немовлям, яке ще перебувало в утробі матері і померло після того, як її застрелили по дорозі до лікарні. Поліція не має доказів того, що були вбиті інші немовлята. Джерело в Об'єднаній Хацалі заявило, що волонтер помилково інтерпретував випадок на базі Шура і передав цю неточність Біру”, – йдеться у публікації.

За даними видання, ще одне сумнівне твердження зробила дружина прем'єр-міністра Ізраїлю Сара Нетаньяху в листі до першої леді США Джилл Байден. Сара Нетаньяху написала, що одна з жінок була на дев'ятому місяці вагітності, коли її викрали в Газу, де вона народила дитину. Люди в соціальних мережах опублікували фотографію заручниці, громадянки Таїланду Нуттхаварі Мункан.

В інтерв'ю журналу її друзі, роботодавець і сім'я заперечували, що вона була вагітна. Мункан була звільнена більше тижня тому, вона не була вагітною і не народжувала. Армія наразі не має інформації про викрадену вагітну жінку, а представники оборонного відомства вважають цю історію необґрунтованими чутками. Водночас офіс прем'єр-міністра Ізраїлю не відповів на звернення.