UA / RU
Підтримати ZN.ua

Губенатор Каліфорнії хоче ввести мораторій на смертну кару

Мораторій діятиме, поки Гевін Ньюсом займає посаду губернатора штату Каліфорнія.

Губернатор американського штату Каліфорнія Гевін Ньюсом хоче ввести мораторій на смертну кару, передає NPR. Відповідний наказ Ньюсом має підписати у середу, 13 березня. За словами губернатора, така міра покарання не забезпечила ніякої громадської безпеки і не принесла користі.

Зазначено, що підписавши наказ, Ньюсом призначить відстрочку для 737 людей, яких засудили до страти. При цьому наказ призупинить таку міру покарання у Каліфорнії на весь час, що Ньюсом є губернатором штату.

Підписання документу дозволить закрити камеру для виконання страти у в'язниці Сан-Квентін. Однак, ніякі вироки змінені не будуть і засуджених до смерті ув'язнених не звільнять.

"Наша система смертної кари за будь-якими мірками була невдалою. Вона не забезпечила ніякої громадської безпеки чи користі як стримуючий фактор. На неї витратили мільярди доларів платників податків. Але, насамперед, смертна кара є абсолютною, незворотною і непоправною у разі людської помилки", - зазначив Ньюсом в письмовій заяві.

Також у виконавчому наказі йдеться про те, що смертна кара за своєю природою несправедлива. Зазначено, що її найчастіше застосовують до людей, колір шкіри яких відрізняється від білого, а також до людей з психічними порушеннями.

Нагадаємо, в січні у Білорусі винесли перший смертний вирок у 2019 році. Згідно з матеріалами справи, обвинувачений убив двох знайомих жінок, які після сварки з ним замкнулися у ванній. Виламавши двері, чоловік завдав одній із жінок близько сотні ударів молотком по тілу і голові, другий дівчині завдав не менше 16 ударів ножем. Обидві постраждалі померли на місці.

Раніше повідомлялося, що Рада Європи засудила два нових випадки застосування смертної кари у Білорусі, про які повідомили правозахисники. У ЄС закликали владу в Мінську встановити мораторій на смертну кару.