UA / RU
Підтримати ZN.ua

Guardian: Що таке "Обамагейт" та чому Трамп такий напружений?

Сам Трамп прямо не відповів на запитання, що ж може означати "Обамагейт".

Президент США Дональд Трамп провів День Матері, публікуючи твіти та ретвіти з нападками на його попередника – Барака Обаму, пише британська газета The Guadian, яка спробувала розібратися в тому, що міг мати на увазі під "Обамагейт" сьогоднішній глава Білого дому.

З чого почався "Обамагейт"?

У п'ятницю колишній президент США Барак Обама висловив стурбованість у зв'язку з тим, що міністерство юстиції зняло звинувачення з колишнього радника з національної безпеки Дональда Трампа Майкла Флінна, якого звільнили на початку 2017 року за неправдиві свідчення щодо розмови з російським послом. Обама попередив, що "верховенство права знаходиться під загрозою". Він також схарактеризував реакцію Трампа на пандемію коронавірусу "абсолютно хаотичною катастрофою".

Значить, Трамп зайняв високі моральні позиції та мовчав?

Не зовсім. Він провів День Матері, нападаючи на свого попередника. В одному твіті він просто написав: "Обамагейт".

До іншого твіту, в якому йшлося, що "Барак Хусейн Обама - перший експрезидент, який виступив проти свого наступника, порушивши традиції пристойності та порядності", Трамп додав: "Його зловили, Обамагейт".

Точно зловили, що робити?

Трамп також ретвітнув твіт, в якому стверджувалося, що "колишній президент використовував свої останні тижні при виконанні службових обов'язків, щоб саботувати роботу нової адміністрації". Потім президент додав свій коментар: "На сьогодні це найбільший політичний злочин в історії Америки".

В коментарях інших у четвер Трамп без будь-яких доказів стверджував, що адміністрація Обами зробила Флінна мішенню у спробі знищити самого Трампа. Він використовував такі терміни, як "зрада" та "людські покидьки".

Відставний генерал Флінн визнав себе винним у неправдиві заяви за обвинуваченням, пред'явленим тодішнім спеціальним прокурором Робертом Мюллером. Тепер він наполягає на тому, що він не брехав, і хоче відмовитися від своїх свідчень.

Можна дійсно звинуватити Обаму?

Фактчекінг від Associated Press прийшов до висновку, що "це правда, що розслідування зв'язків між Росією і кампанією Трампа, і зокрема щодо Росії, почалося за часів адміністрації Обами. Але це продовжилось в часи адміністрації Трампа. Розслідування проти Флінна перейшло до заступника генерального прокурора, якого призначив сам Трамп".

"Внутрішнє листування ФБР не розкриває агентів, які говорять про те, що метою розслідування було повалення президента", - пише AP.

Так у чому саме Трамп звинувачує Обаму?

Сам президент, схоже, не знає цього. "Обамагейт. Це триває вже давно. Це відбувалося ще до того, як мене обрали. І це ганьба", - сказав Трамп.

На повторне прохання репортера назвати точний злочин Обами, Трамп загадково відповів: "Ви знаєте, в чому полягає злочин. Він дуже очевидний для всіх. Все, що вам потрібно зробити, це читати газети, крім вашої [The Washington Post]".

Чи може це бути відволікаючим маневром?

Деякі критики вважають, що Трамп відчайдушно намагається відвернути увагу від своєї заплутаної та нерішучої відповіді на пандемію, оскільки число загиблих в США перевищує 80 тисяч осіб, а економіка потерпає від найбільшого рівня безробіття з часів Великої депресії. Це також може стати способом нападів на віцепрезидента Обами Джо Байдена, з яким Трамп зіткнеться на президентських виборах в листопаді.

Критики також кажуть про давню одержимість Трампа, який фактично почав свою політичну кар'єру, висунувши теорію змови, згідно з якою Обама народився не в США й тому не повинен мати права на президентство. Трамп доклав величезних зусиль, щоб зруйнувати спадщину свого попередника. Він спробував скасувати Закон про доступну медичну допомогу, розірвав ядерну угоду з Іраном та вийшов з Паризького кліматичної угоди.