UA / RU
Підтримати ZN.ua

Грузію знову кличуть повернутися до СНД

Білорусь, як і обіцяла минулого року, повернулася до питання про повернення Грузії до складу СНД.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про бажання голів держав СНД бачити Грузію у складі Співдружності.

"Абсолютно відверто заявляю, і це не тільки моя думка, що ми хотіли б, щоб Грузія повернулася до складу Співдружності", - заявив Лукашенко 25 жовтня у Мінську, підбиваючи підсумки саміту СНД, пише "Інтерфакс-Україна".

"Я про це говорив напередодні нашого головування у СНД, і цей рік не минув даремно. У Грузії дуже багато, в тому числі в керівництві, охочих мати майданчик, де можна обговорювати не тільки політичні, але й економічні питання, питання життя наших держав", - сказав Лукашенко.

Президент висловив надію, що "Грузія почує це послання".

"Думаю, для того, щоб перейти від слів до справи, треба шукати не те, що нас роз'єднує, а те, що об'єднує. І ми від цього отримаємо відповідний виграш", - заявив президент Білорусі.

"Це, перш за все, оцінять наші люди, як у Співдружності, так і у Грузії", - сказав він.

Нагадаємо, минулого року Лукашенко заявив, що буде "всіляко ініціювати" повернення Грузії до СНД. "І в цьому напрямку Білорусь буде працювати. Ми не повинні втратити Грузію", - заявив президент і додав, що "це буде невелике навантаження для грузинських політиків".

Пізніше і Росія заявила, що не бачить перешкод для повернення Грузії до СНД. "Я не бачу ніяких перешкод, щоб позитивно розглянути звернення керівництва Грузії", - зазначив директор Першого департаменту країн СНД МЗС Росії Михайло Євдокимов.

Однак, підкреслив він, ініціатива про вихід Грузії з СНД виходила з боку Тбілісі, тому ініціювати пропозицію про повернення також повинне грузинське керівництво. За його словами, існує процедура підписання документів у робочому порядку, і якщо буде відповідні бажання з боку Грузії, сторони не будуть чекати спеціальних дат. Євдокимов додав, що угоду про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності відкрито для Грузії.

У грудні 2012 року Грузія заявила, що обрала свій зовнішньополітичний курс і не має наміру повертатися до СНД. "Ми дуже вдячні президенту Лукашенку за його позицію... проте, на жаль, з його запрошенням щодо повернення Грузії до СНД ми погодитися не можемо, бо Грузія вже обрала свій зовнішньополітичний курс", - сказала глава МЗС країни Майя Панджикідзе.

Своє рішення Грузія підтвердила і навесні 2013 року. Тоді вперше за півроку протистояння президент Михайло Саакашвілі і прем'єр Бідзіна Іванішвілі дійшли згоди, і парламент Грузії одноголосно прийняв резолюцію "Про основні напрямки зовнішньої політики", в якій підтвердив спадкоємність курсу на вступ до НАТО і ЄС. Більше того, у документ включено пункт про неприйнятність визнання Абхазії і Південної Осетії, який, по суті, виключає відновлення дипвідносин Грузії з Росією.

Про вихід Грузії зі складу СНД Саакашвілі заявив відразу після серпневої війни 2008 року. Цю ініціативу підтримав парламент, і вже 18 серпня МЗС Грузії сповістив нотою Виконавчий комітет СНД про вихід країни зі Співдружності. Відповідно до статуту СНД, офіційна процедура виходу країни з об'єднання завершилася через 12 місяців - 18 серпня 2009 року. !zn

Читайте також:

Грузія відкинула пропозицію повернутися до СНД

Росія готова прийняти Грузію назад до СНД

Лукашенко пообіцяв повернути Грузію до СНД