UA / RU
Підтримати ZN.ua

Грузія ввела надзвичайний стан через спалах коронавірусу

Надзвичайний стан оголошено терміном на один місяць по всій території країни.

Влада Грузії ввели надзвичайний стан заради боротьби з поширенням коронавірусу. Президент Грузії зазначила, що така міра може здатися надмірною, але це найкращий спосіб не допустити погіршення ситуації, поки в країні ще порівняно мало випадків зараження, передає "УНН".

З пропозицією ввести надзвичайний стан виступив прем'єр-міністр Грузії Гіоргі Гахарія. Ідею глави уряду підтримала президент Саломе Зурабішвілі, відразу видавши указ про введення надзвичайного стану і направивши його на розгляд парламенту. Депутати затвердили президентський указ в той же день.

Президент Зурабішвілі визнала, що надзвичайний стан може здатися поспішної та надмірною мірою, але краще ввести його зараз, коли в країні ще мало випадків зараження, ніж чекати, поки в країні почнеться епідемія і ситуація значно погіршиться.

Глава держави підкреслила, що її указ не поширюється на свободу слова, не зачіпає ЗМІ і політичні права громадян. Зурабішвілі сподівається, що указ про надзвичайний стан не вплине на парламентські вибори, які повинні відбутися в жовтні.

В даний час Грузія повідомила про 49 інфікованих, з них 1 одужав.

У Грузії вже діють обмеження у зв'язку з поширенням інфекції. З 18 березня країна закрила Кордони і заборонила в'їзд з Ірану. Пізніше, 6 березня, Грузія евакуювала своїх громадян з Італії.

Про те, чи достатні для боротьби з поширенням коронавіруса нинішні заходи, прийняті урядом України, і що може бути зроблено, читайте в статті експерта Віктора Рибчука "Щоб не впасти на коліна".