UA / RU
Підтримати ZN.ua

Греція створює найбільшу армію в Європі ціною економічної кризи - Die Welt

Німеччина отримує вигоду від грецьких військових "амбіцій" як один з її основних збройових постачальників.

Греція, що знаходиться на межі дефолту, виступає проти жорсткої економії у військовій сфері, пише німецька газета Die Welt.

Афіни переживають величезне навантаження на бюджет через військові витрати. Виною тому - величезна армія країни по відношенню до населення (за кількісним показником). Від грецької гонитви за озброєнням "виграє" Німеччина.

Греція буде економити ще більше, щоб уникнути національного банкрутства і бути в змозі виплачувати заробітну плату держслужбовцям, пенсії і допомоги. У той же час просочується інформація про нові військові витрати Афін. Так, грецький уряд веде переговори з компанією про нібито купівлю нових російських ракет С-300.

За словами експертів, вартість тільки однієї такої ракети оцінюється в мільйон доларів.

При цьому Греція виступає проти заходів жорсткої економії у військовій сфері, а частка нових покупок останнім часом знизилася. Видання наводить у приклад одну з останніх покупок Греції - восени 2014 року: тоді були закуплені боєприпаси для танків Rheinmetall на 52 мільйони євро. Бойові танки вже були закуплені у 2009 році - велике замовлення на з 1,7 млрд євро отримала німецька компанія Krauss-Maffei Wegmann.

А от покупка боєприпасів протягом багатьох років не здійснювалась. Тепер же грецька армія має в загальній складності 353 Leopard 2 Tank. Греція стає країною, яка має більш сучасні танки, ніж Німеччина.

Греція озброюється також через холодну війну з Туреччиною. У Афін 130 тисяч солдатів в еквіваленті на 11 мільйонів жителів: греки створили найбільшу армію в Європі. Загальна кількість танків - 1600, багато з них старших моделей, ніж Leopard.

У Німеччині - 1,4 млн солдатів (а фактично 180 тисяч), а населення - понад 80 мільйонів чоловік.

Військові витрати в Греції призвели до квазі-банкрутства, підкреслює видання. Греція більше всіх інших європейських країн витратила на військові потреби протягом останніх років. На військові витрати Афіни направляли 3,1 % свого ВВП, у той час, як наприклад, Австрія - 0,8 %.

В останнє десятиліття Греція імпортувала військової техніки на суму понад 11 мільярдів доларів. Афіни також потрапили в п'ятірку найбільших імпортерів зброї у 2005-2009 роках. "Це принесло користь в останні роки, особливо німецьким корпораціям", - йдеться в статті.

Німеччина, після США і Франції, є найбільшим постачальником зброї Греції. Так, 31 % всього зброї Афіни закуповують у Берліна.

Раніше газета вже повідомляла, що Греція веде переговори про купівлю російських ракет, не дивлячись на кризу економіки. Бюджет країни - "в біді", Афінам загрожує державне банкрутство: фінансове майбутнє Греції невідомо. "Але на російські системи ППО С-300, мабуть, гроші у неї залишилися", - йдеться в статті.

Повідомлялося, що ЄС з великою часткою ймовірності не надасть фінансовий транш для оздоровлення грецької економіки до кінця квітня 2015 року, як це було заплановано раніше.