UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голова розвідки США прогнозує тяжкі наслідки для Росії за агресію проти України

За його словами, російська економіка продовжить скорочуватися і зменшувати можливості Кремля, але він лишиться агресивним.

Дедалі більша агресивна і напориста поведінка Росії в Україні і Сирії матиме "далекосяжні" наслідки для її внутрішньої політики, економіки і армії. Зокрема, Москві буде дедалі тяжче завершити свій план модернізації армії.

Як повідомляє "Голос Америки", про це сказав директор національної розвідки США Джеймс Клапер під час доповіді в Конгресі щодо загроз, які нависають сьогодні над країною.

Головний американський розвідник переконаний, що в 2016 році економіка Росії і далі буде скорочуватися. Російський ВВП вже зменшився на 3,8% за минулий рік. Тож в середньому його чекає падіння ще на 2-3% до кінця 2016 року за умови, що ціни на нафту лишаться на рівні 40 доларів за барель. Якщо ж вона підніметься до 50 доларів, то Росія зіштовхнеться з економічним скороченням на 0,6%.

Але, на думку, Клапера, це не вплине на агресивну поведінку Росії.

"За нашими оцінками, Путін і далі намагатиметься використовувати сирійський конфлікт і заклики до співпраці в боротьбі з ІДІЛ, щоб просувати статус Росії як великої держави і покласти край міжнародній ізоляції", – пояснив він.

В Україні, на думку голови розвідки США, Москва навряд чи наважиться на широкомасштабне вторгнення. Але і відступати теж не буде.

"Насильство уздовж контактної лінії, яка відділяє зайняті сепаратистами райони, ймовірно, буде як і раніше ускладнювати пошуки політичного рішення, а потенціал для ескалації зберігається", – вважає Клапер.

Читайте також: До 12.00 Генічеськ повинен бути повністю забезпечений газом - місцева влада

Україну ж, на його думку, чекають серйозні внутрішні проблеми, пов'язані з проведенням реформ і прийняттям змін до Конституції згідно з Мінськими угодами. Раніше повідомлялося, що експерти Stratfor не чекають закінчення війни в Україні у 2016 році. Вони також вважають, що в Росії наступного року спалахне хвиля протестів перед парламентськими вибори. Але Кремль жорстоко розправиться з невдоволеними росіянами.

Тим часом, Держсекретар Джон Керрі запевнив, що Обама половину всіх розмов з Путіним присвячує війні в Україні. За його словами, конфлікт в Україні не відійшов на другий план і Вашингтон робить все, щоб Москва відчувала ціну своєї агресії в Донбасі і Криму. Тим часом, видання Washington post пише, що Обама не може дати гідну відповідь Путіну ані в Сирії, ані в Україні. Зокрема, лідер США так і не наважився відправити українцям оборонну зброю, незважаючи на те, що Путін продовжує ігнорувати статті мінських угод і проводити кампанію з повного підкорення України як держави. За словами аналітика, Росія "проковтнула Крим настільки глибоко", що зараз про нього взагалі ніхто не говорить.