UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голова парламенту Молдови підписав закон про боротьбу з російською пропагандою

Двічі відхилений президентом, але прийнятий парламентом країни, закон набуде чинності після публікації в урядовому виданні.

Голова парламенту Молдови Андріан Канду підписав закон про боротьбу з російською пропагандою. За рішенням Конституційного суду країни він виконує обов'язки президента.

Закон набуде чинності після публікації в урядовому виданні "Офіційний монітор".

Нагадаємо, 7 грудня парламент Молдови підтримав у першому і другому читаннях ініційований Демократичною партією законопроект щодо боротьби з іноземної пропагандою, у тому числі й російською. Документ передбачає обмеження трансляції і ретрансляції на території Молдови інформаційно-аналітичних, політичних і військових програм з країн, які не ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, у тому числі з Росії.

Проте 20 грудня президент Молдови Ігор Додон не затвердив і повернув до парламенту закон про боротьбу з російською пропагандою та вказав на його антидемократичний характер.

За два дні депутати парламенту повторно проголосували за ухвалення відповідного закону в тій самій редакції, без врахування думки президента. Але Додон знову відхилив його.

Згідно із законодавством Молдови, президент може не підписати закон та повернути його до парламенту лише один раз. У разі повторного голосування парламенту голова держави зобов'язаний підписати його. У зв'язку з повторною відмовою президента оприлюднити прийнятий парламентом закон, депутат від Демократичної партії Сергій Сирбу звернувся до КСМ.

Конституційний суд Молдови 5 січня втретє тимчасово відсторонив від посади президента Ігоря Додона. Його повноваження перейшли до голови парламенту Андріана Канду.

Те що відбувається в Молдові є дуже суттєвим у контексті підтримання стабільності на південно-західних кордонах України, адже там може бути створено ще один фронт агресії проти нашої держави з боку Російської Федерації. На думку експертів, російська пропаганда в Молдові є досить агресивною та результативною, і спрямованою на подальше розширення електорального поля, яке б підтримувало вигідних для Росії політиків чи партій при владі.

Про російську пропаганду в молдавському медіапросторі та боротьбу з нею більше читайте у матеріалі експерта Сергія Жука "Молдавський фронт російської пропаганди" для тижневика "Дзеркало тижня. Україна".