UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голова МЗС Британії закликає НАТО протидіяти російській агресії

Росія вже демонструє нову кіберзагрозу, вважає Рааб.

Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб закликав НАТО протистояти "дедалі більш агресивній Росії".

Виступаючи на парламентській асамблеї НАТО в Лондоні, Рааб нагадав, що Росія анексувала український Крим, причетна до кібератак на європейські держави й отруєння в Солсбері шпигуна-перебіжчика Сергія Скрипаля та його доньки.

На думку дипломата, Альянс повинен виявляти далекоглядність в адаптації засобів для стримування "російських схем агресії". І деякі заходи, за його словами, вже прийнято: посилено контингент НАТО в Естонії і Чорному морі, збільшено підтримку потерпаючих від російської агресії України та Грузії.

"Але у цьому мінливому середовищі ми повинні дивитися в майбутнє, ми повинні змінюватися разом з ним. Росія вже демонструє нову, інноваційну кіберзагрозу своєю нерозсудливою і безвідповідальною діяльністю", - цитує виступ Рааба пресслужба британського уряду.

Рааб вважає, що паралельно Альянс повинен шукати шляхи поліпшення відносини з Москвою, "якщо і коли Росія продемонструє свої серйозні наміри, готовність та здатність співпрацювати, підтримуючи міжнародний закон, а не зневажаючи його", пише LB.ua.

Навесні 2020 року США проведуть в Європі масштабні військові навчання, під час яких планується "найбільша передислокація військ" в Європу за участю понад 20 тисяч військовослужбовців. Їхня мета – підвищення спроможності НАТО стримати потенційних супротивників. Маневри нагадуватимуть навчання Reforger часів Холодної війни.

26 вересня, до весни 2020 року, на військовому полігоні поблизу міста Пабраде в Литві буде розгорнуто танковий батальйон 9-го полку 1-ї дивізії армії США. Батальйон буде розгорнуто приблизно за десять кілометрів від кордону з Білоруссю.

Раніше президенти США та Польщі підписали угоду про співпрацю, у межах якої США збільшать військовий контингент у країні на тисячу військових. Сторони вже визначили шість локацій, де США збільшать військову присутність, а також обговорять відповідне розташування для бойової групи бронетанкової бригади.