UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава Європарламенту обрушився з критикою на Ердогана за загрози Бундестагу

На захист парламентарів також виступив голова Бундтестага Норберт Ламмерт.

Глава Європарламенту Мартін Шульц письмово звернувся до президента Туреччини, піддавши жорсткій критиці загрози Реджепа Тайіпа Ердогана в адресу депутатів бундестагу турецького походження. Про це в четвер, 9 червня, повідомляє Spiegel Online. За даними видання, лист Шульца має бути відправлено 10 червня.

Як пише Шульц, подібні дії Ердогана "це - абсолютне порушення табу", яке він категорично засуджує. "З великою стурбованістю я взяв до уваги повідомлення про те, що ви піддали різким словесним атакам і звинувачень депутатів німецького Бундестагу за їх волевиявлення", - підкреслює Шульц.

Голова Європарламенту також назвав неприйнятним порівняння парламентаріїв з терористами, "незважаючи ні на які розбіжності в політичних питаннях".

У той же день голова Бундестагу Норберт Ламмерт виступив на захист депутатів. "Кожен, хто намагається чинити тиск на окремих депутатів, повинен знати, що він нападає на весь парламент", - заявив Ламмерт, виступаючи перед початком сесії. За його словами, він вважав неможливим, що демократично обраний глава держави в XXI столітті стане зв'язувати критику німецьких депутатів з їх турецьким походженням і "називати їх кров зіпсованої".

Повідомлялося, що Анкара готується відповісти Берліну за "дискредитацію турецької нації". Напередодні стало відомо, що Меркель хоче скликати комісію для розслідування вбивств вірмен в Османській імперії.

Нагадаємо, 2 червня Бундестаг прийняв резолюцію, в якій закликав визнати геноцид вірмен та інших християнських меншин Османської імперії у 1915-1916 роках.

У відповідь на дане рішення німецького парламенту Анкара відкликала з Берліна свого посла Хюсейна Авні Карслиоглу.

Варто нагадати, що Туреччина відкидає звинувачення в геноциді. Згідно з офіційною позиціями Анкари, жертвами громадянського протистояння в 1915-1916 роках в Османській імперії були не тільки вірмени, але й турки та курди. У той же час, Вірменія наполягає на визнанні світовою спільнотою геноциду вірмен.