UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава ОБСЄ збирається відвідати Вірменію та Азербайджан щодо карабахського питання

ОБСЄ покладає надії на новий уряд Вірменії, де на даний момент склалася нова ситуація.

Діючий голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак відвідає Азербайджан і Вірменію для обговорення нагірно-карабахського конфлікту.

"Я збираюся відвідати Баку і Єреван у першій половині березня саме для обговорення цих питань. У мене є запрошення з Азербайджану і Вірменії", - сказав він.

Лайчак зазначив, що Словаччина підтримує існуючі рамки для врегулювання нагірно-карабахського конфлікту, повідомляє азербайджанське інформаційне агентство Trend.

"Ми повністю підтримуємо співголів Мінської групи ОБСЄ. Я з ними регулярно зустрічаюся", - сказав він.

За словами Лайчака, після виборів у Вірменії склалася нова ситуація.

"І з цим пов'язані очікування. Я хочу, щоб мій візит допоміг визначити, чого можна очікувати і яких результатів можна досягти в цьому сенсі. Наша мета - допомогти співголовам Мінської групи використовувати цю нову ситуацію", - сказав він.

Територіальний конфлікт між Вірменією і Азербайджаном, який спалахнув у 1988 році, не врегульовано донині.

У травні 1994 року сторони досягли режиму припинення вогню, і дотепер під егідою Мінської групи ОБСЄ і за співголовування Франції, Росії і США ведуться поки ще безуспішні переговори про мирне врегулювання.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією почався через Нагірний Карабах у 1988 році, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабахська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР. Нагірний Карабах і сім прилеглих до нього районів – 20 відсотків території Азербайджану - знаходяться під окупацією збройних сил Вірменії. У травні 1994 року сторони досягли режиму припинення вогню.

Чергове загострення ситуації в Нагірному Карабасі почалося на початку квітня 2016 року. Сторони конфлікту звинувачували один одного в обстрілах по всій лінії фронту.

В той же день прем'єр Вірменії заявив про нанесення силами країни істотних втрат азербайджанській стороні.

Раніше повідомлялося, що вірменська сторона визнає незалежність самопроголошеної Нагірно-Карабахської республіки, якщо бойові дії продовжаться і переростуть в повномасштабну війну.