UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голова МОЗ Ізраїлю пішов у відставку через невдачі в боротьбі з коронавірусом

Міністр охорони здоров'я залишиться в уряді, але займе іншу посаду.

На тлі завершення політичної кризи та формування нового уряду, міністр охорони здоров'я Ізраїлю Яаков Ліцман оголосив про відставку, повідомляє державне ізраїльське радіо Kan.

Ліцман і його установа неодноразово піддавалися критиці з боку політичних опонентів і ЗМІ за рішення, прийняті під час поширення епідемії в країні. Серйозної шкоди репутації МОЗ та його керівника завдало зараження коронавірусом самого Ліцмана. Від COVID-19 він одужав лише нещодавно.

У той же час, в офіційних колах Ізраїлю стверджують, що відставка Ліцмана не пов'язана з епідемією коронавірусу. Її причиною називають домовленості про розподіл портфелів і поступову передачі влади між лідером опозиції Бенні Ганцем і прем'єром Нетаньяху. Ліцман повинен поступитися посаду кандидату від Ганця, а сам отримати посаду керівника міністерства будівництва і житлового господарства.

Спікер Палати представників Ізраїлю Авігдор Ліберман закликав призначити на пост міністра охорони здоров'я професіонала, свободнного від політичних зв'язків: "Я закликаю міністерство охорони здоров'я відмовитися від політики і призначити професійного міністра, який буде вільний від політичного впливу і зосередиться на поліпшенні системи охорони здоров'я".

Карантин в Ізраїлі ввели 20 березеньа і з тих пір він був продовжений і посилений. На карантині побувало все вище керівництво країни, а економіка постраждала через зростання безробіття. Проте вже влітку в Ізраїлі планують почати випробування вакцини від коронавіруса.