UA / RU
Підтримати ZN.ua

Геращенко розповіла про готовність України обміняти вісьмох нещодавно затриманих бойовиків "ДНР"

Українська делегація підніме питання обміну полоненими на черговій зустрічі гуманітарної групи в Мінську, запланованій на 4 червня.

Українська сторона готова обміняти затриманих нещодавно вісьмох бойовиків так званої "ДНР" на утримуваних терористами українських військовослужбовців, заявила віце-спікер Верховної Ради, учасник переговорного процесу в Мінську Ірина Геращенко.

"Ми готові передати ОРДО затриманих днями восьмох представників незаконних збройних формувань( яких в ОРДО назвали чомусь " саперами" , мабуть , сплутали слово "сапери" і "снайпери") заради звільнення заручників. Ми передали цю позицію ОРДО і 4 липня, під час зустрічі гуманітарноі групи у Мінську я ще раз підніму це питання", - зазначила вона на своїй сторінці в Facebook.

Геращенко також розповіла про те, що українська сторона продовжує тиснути на світ з вимогою посилити тиск на Кремль у питанні звільнення заручників.

"На жаль, ключ від в'язниць – в Кремлі. І звільнення заручників зараз залежить від РФ, а не від України", - резюмувала вона.

7 червня радник голови СБУ Юрій Тандіт повідомив, що бойовики терористичних угруповань утримують в заручниках 112 осіб, серед яких як військовослужбовці, так і цивільні особи.

Нагадаємо, в травні учасники переговорів в Мінську не змогли домовитися про обмін полоненими, так як представники терористів заблокували обговорення питання вимогою повної і загальної амністії для учасників незаконних збройних формувань.

Раніше українська сторона у Тристоронній контактній групі в Мінську передала до ОБСЄ списки з 684 зниклих без вісті і 114 утримуються в заручниках громадян України. Серед тих, кого бойовики терористичних угруповань "ДНР" і "ЛНР" незаконно позбавили волі, є і військовослужбовці, і цивільні особи.