UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генсек ООН виступив за примусовий характер резолюції по Сирії

Резолюція ООН повинна носити зобов'язальний характер і гарантувати, що хімічна зброя не буде використовуватися в бойових діях в Сирії.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун виступає за те, щоб резолюція Ради Безпеки (СБ) по Сирії носила примусовий характер і гарантувала ліквідацію хімічної зброї відповідно до домовленостей Росії і США.

"Існує гарна угода між двома країнами, з якою принципово згодні всі держави-члени (СБ). У цій ситуації Рада Безпеки повинна негайно відреагувати, вживши заходів, що матимуть примусовий характер. Я щиро сподіваюся на це", - зазначив він.

"Ми повинні переконатися, що хімічну зброю або будь-яку іншу зброю масового ураження не буде використано в бойових діях. Це принципово важливо", - підкреслив генсек.

Як заявив в понеділок постпред РФ при ООН Віталій Чуркін, підготовкою резолюції РБ по хімічній зброї займаються Франція, США і Великобританія. Очікується, що в найближчі години вони проведуть у Нью-Йорку нараду з іншими постійними членами РБ - Росією і Китаєм.

Як заявив прес-секретар Білого дому Джей Карні, США будуть домагатися, щоб проект резолюції Ради Безпеки ООН про знищення хімічної зброї в Сирії "містив максимально жорсткі заходи, які необхідно вжити у випадку недотримання владою САР своїх зобов'язань. !zn

Читайте також:

Експерти ООН підтвердили використання хімічної зброї під Дамаском

Обамі сподобалася роль Путіна у вирішенні сирійської кризи: Часи "холодної війни" пройшли

Захід виступив за жорстку резолюцію ООН по Сирії, Росія назвала вимога "спотвореної реальністю"

Дамаск назвав узгоджений США і Росією план по хімічного роззброєння "перемогою Сирії"