UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генсек ООН "стурбований" розривом відносин між Іраном і Саудівською Аравією

Пан Гі Мун закликав країни уникати подальшого загострення конфлікту.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун назвав тривожним сигналом рішення Ірану і Саудівської Аравії про розрив дипломатичних відносин, повідомляє Reuters.

Як повідомили інформагентству в прес-службі ООН, генсек Організації засудив напад на посольство Саудівської Аравії в Тегерані й зазначив, що рішення Ер-Ріяда про розрив відносин з Ісламською Республікою викликає "сильне занепокоєння".

Пан Гі Мун закликав глав МЗС обох країн утриматися від дій, які можуть призвести до подальшого загострення конфлікту.

Напередодні Саудівська Аравія розірвала дипломатичні відносини з Іраном. Відносини між Ер-Ріядом і Тегераном загострилися після страти 2 січня шиїтського проповідника і активіста шейха аль-Німра, якого влада Саудівської Аравії звинуватила у тероризмі.

Повідомлялося, що влада влада Саудівської Аравії стратила 47 засуджених за тероризм, серед яких опинився відомий проповідник і активіст шейх аль-Німр. За версією керівництва країни, він домагався іноземного втручання у справи Саудівської Аравії, а також не підкорявся її правителям і використовував зброю проти сил безпеки.

На думку прихильників страченого проповідника, аль-Німр не мав відношення до тероризму і підтримував лише мирні протести.

В результаті більше 1 тисячі осіб вийшли на вулиці міста Ель-Катіф, незважаючи на діючу в країні заборону на масові акції протесту.