UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генсек ООН промовчав про анексію Криму у промові до ПАРЄ

Українську делегацію в ПАРЄ обурила "беззуба" промова генсека.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун у виступі перед Парламентською асамблеєю Ради Європи не згадував про анексії Криму і про причетність Росії до збройного конфлікту в Україні, повідомляє "Європейська правда".

Видання зазначає, що так як генсек ООН не міг не згадати про єдиний збройний конфлікт на території Ради Європи, у своїй промові Пан Гі Мун був змушений прокоментувати ситуацію в Україні, однак зробив він це максимально обережно.

"Більше 6000 чоловік загинули в Україні за рік. Серйозне порушення прав людини продовжується в Східній Україні", - заявив він.

"Про анексію Криму, яка стала найбільшим у світі порушенням статуту ООН останніх років, керівник цієї організації взагалі не згадав ні слова", - повідомляє "Європравда".

Разом з тим, він висловив побажання розвитку "суверенної, незалежної, єдиної України".

Під час раунду питань-відповідей, питань про роль РФ у конфлікті в Україні не прозвучало, а коли черга для питань дійшла до представника України, президент ПАРЄ Анн Брассер оголосила, що час заходу минув.

Це викликало обурення українських депутатів, зокрема, Ірини Геращенко, яка у своєму Facebook назвала виступ Пан Гі Муна "беззубим".

"Я планувала від імені нашої делегації запитати його, чому не згадав у виступі анексію Криму?... А Володя Ар'єв хотів запитати, навіщо генсек ООН поїхав 9 травня на парад до Москви, де гриміла зброя, яка використовується на Донбасі. Пані Брассер врятувала свого колегу від незручних українських питань", - написала Геращенко.

Після анексії Криму Пан Гі Мун неодноразово заявляв, що підтримує територіальну цілісність України". Він також висловлювався проти виборів восени 2014 року не непідконтрольних Києву територіях Донбасу. У той же час, українське суспільство обурив той факт, що генсек ООН прийняв участь у Параді Перемоги в Москві.