UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генсек НАТО бачить загрозу для пасажирських літаків через військову авіацію РФ

Генсек НАТО стверджує, що російські пілоти іноді не включають пристрої, що приймають радіосигнал і надсилають відповідь, і не представляють польотні плани.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявляє, що російські військові літаки, що здійснюють польоти в міжнародному повітряному просторі біля кордонів європейських країн, створюють загрозу для цивільної авіації.

Столтенберг зазначив, що в поточному році польоти російських військових літаків поблизу повітряного простору країн НАТО активізувалися. За його словами, число випадків, коли члени альянсу піднімали винищувачі для перехоплення та супроводження російських літаків, збільшилося в цьому році до 100, порівняно з 30 в 2013.

"Вони активізували дії своїх військово-повітряних сил уздовж кордонів НАТО. Проблема полягає в тому, що багато хто з російських пілотів не включають транспондери, не надають заздалегідь свої польотні плани і не встановлюють зв'язок з цивільними авіадиспетчерами. Це створює ризик для цивільного повітряного сполучення, і тому це - проблема, особливо коли російська діяльність наростає", - сказав генсек НАТО.

При цьому генсек НАТО зазначив, що "польоти військових літаків в міжнародному повітряному просторі не є незаконними".

США і НАТО помітно активізували військову присутність на території східноєвропейських союзників через агресивну політику Росії. Зокрема, цієї осені у Східній Європі пройшли масштабні військові навчання, на яких вперше в країни Балтії були переправлені танки США.

Також за офіційними заявами НАТО, активність літаків Росії стала більш провокаційною.