UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генерал НАТО: нормальних відносин з РФ не буде до відновлення цілісності України

За словами генерала Павела, Альянс солідарний з Україною, але про членство говорити зарано.

Всі країни НАТО однозначно не збираються миритися з російською окупацією Криму "як із фактом, що стався". Про це, як повідомляє "Радіо Свобода", сказав голова військового комітету НАТО генерал Петр Павел.

"НАТО однозначно декларує тривалу підтримку України у політичній галузі, тобто однозначно заявляє, що повернення до нормальних відносин з Росією не буде можливим аж до відновлення територіальної цілісності України в її чинних кордонах", - сказав він.

При цьому він наголосив, що між Альянсом і Україною триває активна співпраця. Генерал Павел нагадав про нещодавню зустріч у форматі "НАТО-Україна", а також про саміт Альянсу у Варшаві, до участі в якому також запрошено президента Петра Порошенка.

"Зараз існує п'ять трастових фондів (для допомоги НАТО Україні ­– ред.). Є також низка програм між країнами-членами альянсу і Україною у справі розвитку Збройних сил, навчання, розбудови Генерального штабу і міністерства на основі стандартів альянсу", - пояснив голова військового комітету Альянсу.

Читайте також: Погрози Росії "розвернутися" на Схід виявилися пустослівними – Die Welt

Він нагадав, що Україна має чіткий план, який дозволить їй досягти повної взаємодії з НАТО до 2020 року. Однак, на його думку, говорити про повноцінне членство ще зарано. Тим часом, міністри оборони країн НАТО схвалили пакет допомоги Україні. При цьому Генсек Альянсу Єнс Столтенберг сказав, що будуть розпочаті і нові проекти. "Це частково пов'язано з протидіємо СВУ і з проектами з протидії гібридної війні. Крім цього ми працюємо над науковими проектами, зокрема щодо поліпшення техніки, необхідної для розмінування", - зазначив він.

Згідно з результатами опитування соціологічної групи "Рейтинг", проведеного в лютому 2016 року,вступ України до НАТО підтримують 47% українців, 31% опитаних висловилися проти.