UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генасамблея ООН обрала нових непостійних членів Ради Безпеки ООН

Ці країни будуть працювати у складі Ради Безпеки в 2021-2022 роки.

Новими непостійними членами Ради Безпеки ООН стали Індія, Мексика, Ірландія та Норвегія. Одне вакантне місце: дві африканські країни не змогли набрати потрібну кількість балів, і буде повторне голосування, повідомляється в Twitter ООН.

Крім них Генасамблея повинна була вибрати ще одного непостійного члена. За місце боролися Кенія і Джібуті, однак голосування явного переможця не виявило: жодна з двох країн не змогла набрати необхідної кількості голосів.

Щоб заповнити вакантне місце, Генасамблея проведе в четвер, 18 червня, другий тур голосування.

До складу Ради Безпеки ООН входять 15 членів: п'ять постійних, які мають право вето (Росія, США, Китай, Великобританія і Франція), і десять непостійних, які обираються на два роки за регіональним принципом.

Знову обрані країни в 2021 році змінять в Раді Безпеки Бельгію, Німеччину, Домініканську Республіку, Індонезію та Південно-Африканську Республіку. З інших непостійних членів на другий рік у складі Радбезу залишаться В'єтнам, Нігер, Сент-Вінсент і Гренадіни, а також Туніс і Естонія.

Читайте також: У результаті нападу бойовиків на місію ООН в Малі загинули двоє миротворців

Раніше повідомлялося, що з середини вересня до середини листопада 2019 року на сході України загинули шестеро мирних жителів, ще 36 осіб з числа цивільного населення отримали поранення, повідомили в Моніторингової місії ООН. Всього за цей рік, загинуло 26 мирних жителів.

"Конфлікт продовжує щодня впливати на цивільне населення сходу України. Протягом звітного періоду (з 16 вересня до 15 листопада цього року) 6 цивільних осіб були вбиті, 36 поранені. Загальне число жертв серед цивільного населення в 2019 році склало 162 людини за станом на 15 листопада, зокрема, 26 убитих і 136 поранених", - заявила глава Місії ООН в Україні Матильда Богнер під час презентації останнього в 2019 році доповідь про ситуацію з правами людини в Україні.

Вона зазначила, що цей показник найнижчий в порівнянні з аналогічними періодами за весь час війни в Донбасі. Однак, за словами Богнер, але "загальне число загиблих від конфлікту цивільних осіб продовжує зростати".