UA / RU
Підтримати ZN.ua

Газпром пообіцяв Угорщині поставки газу на 2020 рік без участі України

Угорщина зробила ставку на російський газ, не думаючи про добросусідство з Україною.

Росія буде постачати газ Угорщині в 2020 році, навіть якщо між Україною і Росією не буде досягнута домовленість про продовження транзиту газу. Про це розповів журналістам глава МЗС Вергрии Петер Сійярто після зустрічі з главою Газпрому Олексієм Міллером у Москві, передає Європейська правда.

"Сьогодні глава "Газпрому" і я уклали угоду щодо гарантій постачань до Угорщини природного газу незалежно від того, чи укладено транзитна угода між Росією і Україною", - йдеться в заяві на сайті МЗС Угорщини.

"Вопрос энергетической безопасности приобрел геополитический тон, учитывая, что соглашение о транзите между Россией и Украиной закончится в конце этого года, и еще не было подписано ни одного нового контракта. Это означает, что легко может возникнуть ситуация, когда Россия больше не будет транспортировать газ на европейский континент через Украину", - сказал министр.

"Сьогодні ми з генеральним директором "Газпрому" уклали угоду про те, що "Газпром" забезпечить постачання природного газу Угорщини незалежно від того, чи відбудеться транзитна угода між Росією і Україною в майбутньому", - додав він.

Міністр пояснив, що Угорщина зможе придбати частину природного газу, необхідного для публічного та промислового споживання, через Австрію, як було в цьому році, ємності резервуарів Угорщини також будуть експлуатуватися.

Він зазначив, що Угорщина має в своєму розпорядженні сховища газу на 6,3 млрд кубометрів.

"Тільки тепер стало дійсно очевидно, наскільки хорошим було рішення про будівництво цих складських потужностей, оскільки в цьому році ми можемо зберігати достатньо природного газу в цих сховищах, щоб гарантувати, що в наступному році буде достатньо для забезпечення Угорщини природним газом", – підкреслив Сійярто.

Міністр також повідомив журналістам, що з "Газпромом" досягнута домовленість про те, що Угорщина купуватиме природний газ, який буде зберігатися в інтересах забезпечення в наступному році, і компанія поставить необхідну кількість. "Це означає, що в кінці цього року ми можемо бути впевнені, що безпека поставок природного газу Угорщини на наступний рік буде гарантована", - сказав Сійярто.

Сторони також обговорили питання продовження "Турецького потоку" через Болгарію і Сербію в Угорщину.

Адміністрація Трампа неодноразово критикувала угоду між Німеччиною і Росією про будівництво газопроводу "Північний потік-2". У Вашингтоні підкреслювали, що Берлін добровільно ставить себе в залежність від російського газу.

Проти будівництва газопроводу "Північний потік-2" виступає Україна,оскільки це може загрожувати нашій енергетичній безпеці - Росія може закрити транзит газу через Україну.

Детально про перешкоди для будівництва російського газопроводу "Північний потік-2" читайте у матеріалі Ігоря Маскалевича "Датський хрест для "Газпрому" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".