UA / RU
Підтримати ZN.ua

Газета WSJ порівняла реальність і прогнози 1989 року: Зімбабве так і не вибилася в лідери

Прогноз на найближчі десятиліття був опублікований в WSJ 23 червня 1989 року, до сторіччя газети.

Американське видання The Wall Street Journal проаналізувало власний прогноз 25-річної давності, зазначивши, що експерти вірно назвали важливі тенденції розвитку людства, допустивши серйозні промахи в деталях.

"Яку версію 2014 року ви віддасте перевагу: ту, в якій ми живемо, чи альтернативну всесвіт, засновану на мріях двадцятип'ятирічної давності? Виберете останню - потрапите у світ, де машини їздять на швидкості 100 миль на годину, де Бангладеш є економічним гігантом і де рясніють дивовижні варіанти Siri і Google Glass, хоча їх винайшли зовсім не Apple і Google", - пише журналіст і письменник Джордж Андерс.

Прогноз на найближчі десятиліття був опублікований в WSJ 23 червня 1989 року, до сторіччя газети. У ньому не передбачалося виникнення соціальних мереж, хоча прогнозувалося вибуховий розвиток технологій. Так, наприклад, в альтернативному 2014 році космоплани повинні розвивати швидкість, в 25 разів перевищує швидкість звуку, а політ з Каліфорнії в Нью-Йорк займає замість нинішніх шести всього одну годину. У цьому світі тероризм ніколи не порушував роботу аеропортів, тому таких явищ, як огляди в цілях безпеки і просветка взуття, не існує, переводить статтю Андерса InoPressa.

Для перетворення жирної і смаженої їжі в низькокалорійні ласощі повинні були винайти неперевариваемый синтетичний жир, а Китай і СРСР, як передбачалося, повинні були залишитися під гнітом "безглуздою бюрократії безкомпромісного комунізму". 25 років тому експерти вважали, що провідними державами світу стануть Таїланд і Малайзія, а також Бангладеш і Зімбабве.

"За дивним збігом, ювілейний випуск The Wall Street Journal вийшов у друк у червні 1989 року, а всього через п'ять місяців падіння Берлінської стіни звело нанівець геополітичні прогнози газети. Незабаром вир інших подій поклав кінець радянського комунізму. Події розвивалися набагато швидше, ніж очікували редактори", - йдеться в ретроспективній статті.

Найбільш точними були прогнози розвитку тенденцій в суспільстві. Так, наприклад, розвиток медичних технологій стримують стрімко зростаючі витрати, а побоювання з приводу негативних наслідків викидів вихлопних газів справді звели нанівець страхи перед кислотними дощами.

Голова Microsoft Білл Гейтс ще в 1989 році говорив про те, що в 2014 році ми будемо носити з собою маленькі "рукописні машинки" з бездротовим зв'язком і будемо ділитися нашвидку записаною інформацією. Засновник Intel Роберт Нойс передбачив заміну архівів електронною пам'яттю, а Ральф Гомери з IBM вірно оцінив перспективи використання широкосмугових оптоволоконних каналів, говорячи про доступ до всіх коду-небудь знятих фільмів.

Алан Кей з Apple по суті описав Google Glass, а комп'ютерний дослідник Гордон Белл описав комп'ютери майбутнього, що нагадують існуючі нині сервіси.

З компаній, яким у 1989 році пророкували світле майбутнє, більше половини перестали існувати або змінилися до невпізнання, а з числа керівників, за якими експерти пропонували уважно спостерігати, найуспішнішою стала Опра Уїнфрі.

"Підводячи підсумки, відзначимо, що було багато промахів і багато вірно вгаданих тенденцій. Однак навіть невірний прогноз має право на існування - нехай хоча б і для розваги, - підсумовує Андерс. - У 1966 і 1967 роках газета передбачала, що в якийсь момент люди висадяться на Марсі, а міста будуть процвітати під величезними банями з клімат-контролем. Як ми зараз можемо сказати з упевненістю, що все це дурниці. Чи ні?"

Липень The Wall Street Journal став врожайним на підведення підсумків. У неділю, 6 липня, американський філософ, політолог, економіст і письменник Френсіс Фукуяма написав для газети статтю "кінець історії все ще демократія", де він згадує про публікації 25-річної давності, що поклала початок його фундаментальної праці "Кінець історії і остання людина".

за Чверть століття тому Фукуяма стверджував, що поширення по світу ліберальних демократій означає кінець соціокультурної еволюції людства і є остаточною формою людського уряду. У 2014 році філософ все ще впевнений, що через 25 років після подій на площі Тяньаньмень і падіння Берлінської стіни у ліберальної демократії досі немає реальних конкурентів.

Нинішню ситуацію в Росії він оцінює як "зловісний режим електоральної диктатури, тримається на нафтодоларах", стурбований прагненням повернути втрачені при розвалі СРСР території. Китай, за оцінкою Фукуями, також залишається авторитарним. А у світ, за висловом аналітика Уолтера Мзс, повернулася "старомодна геополітика" з викликами для світової стабільності по обидва боки Євразії.

Проте, вважає автор концепції "кінця історії", проблема нинішнього світу полягає не в авторитаризмі окремих сил, а в нестабільності існуючих демократій. Він наводить у приклад Таїланд з його військовими переворотами, Бангладеш і проблеми корупції, а також Туреччини, Шрі-Ланки, Нікарагуа, Румунію і Болгарію з аналогічними тенденціями.

Фукуяма хвалить США і ЄС успішно подоланий фінансова криза, але зазначає, що доходи в американській економіці розподіляються нерівномірно, а поляризована політична система є поганим прикладом для наслідування.

Френсіс Фукуяма впевнений, що його теорія "кінця історії" залишається по суті вірною, і пропонує не відволікатися на короткострокові політичні тренди. Він пов'язує розвиток світової ринкової економічної системи та зростання виробництва з поширенням демократії. !zn

Читайте також:

Світовий банк прогнозує економіці України поступовий підйом після різкого спаду

Більше половини росіян впевнені, що альтернативи Путіну немає і найближчим часом не з'явиться

Клінтон вважає, що Путін "заморозив" Росію, чіпляючись за минуле

Західні ЗМІ оцінили, чи зможе Путін прийняти Україну, яка не знаходиться під черевиком Кремля