UA / RU
Підтримати ZN.ua

G7 створить фонд підтримки України – Nikkei Asia

Гроші фонду не є кредитом, тому їх повертати не буде потреби

Велика сімка” може створити окремий фонд для підтримки України, використовуючи доходи від заморожених російських активів. Про це повідомляє японське видання Nikkei Asia.

Читайте також: G7 та ЄС вивчають шляхи тиску на банки, які допомагають РФ обходити санкції — Bloomberg

Фонд можуть створити при Світовому банку чи іншій міжнародній фінансовій організації. До списку ініціаторів створення такого фонду можуть увійти Сполучені Штати Америки, Великобританія, Японія та інші країни. Відповідні кошти будуть внесені у фонд у вигляді позик. “Прибутки від інвестування заморожених активів можуть спрямовуватися і на погашення цих позик”, – зазначає видання з посиланням на власну інсайдерську інформацію.

Фонд надаватиме допомогу Україні як пожертвування, тому гроші, які будуть консолідуватися у такому фонді, не потрібно буде повертати.

За повідомленням видання, лідери Великої сімки можуть ухвалити відповідне рішення про створення фонду допомоги Україні на італійському саміті, який відбудеться 13 червня.

Загальна сума заморожених російських активів становить 300 мільярдів доларів. Дві третини заморожених активів знаходяться в ЄС.

Під час саміту, як це анонсувалось раніше, очікується, що лідери країн обговорять план використання грошових коштів, отриманих від російських активів, конфіскованих Заходом після вторгнення. Один із планів полягає в тому, щоб використати ці кошти для виплати відсотків за кредитом у розмірі близько 50 мільярдів фунтів стерлінгів, наданим Україні міжнародним співтовариством. Є аргументи на користь арешту цих активів і використання їх для фінансування відновлення України.