UA / RU
Підтримати ZN.ua

FT: Зустріч Зеленського з лідерами ЄС може залишити великі проблеми без вирішення

Згідно з даними видання, деякі європейські лідери вважають, що вже зробили для України все, що могли.

Провівши день у Лондоні і повечерявши в Парижі з президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президент України Володимир Зеленський прибув в Брюссель як «зірка» саміту лідерів ЄС. Його візит відсуне на другий план реальний порядок денний зустрічі.

Президент Зеленський не залишає свою охоплену війною країну просто так, «він їде про результати», - сказав Financial Times неназваний український чиновник.

«В першу чергу, результат - це отримати зброю», - додав співрозмовник видання.

Від лідерів ЄС український президент сподівається отримати боєприпаси, особливо снаряди для артилерії радянського зразка, а також домовленість, що інші країни Європи приєднаються до Великої Британії у підготовці українських пілотів, щоб вони були готові до майбутньої пожертви винищувачів. Український чиновник зауважив, що Києву потрібна зброя «вже цього місяця», тому що Росія готує новий наступ.

Читайте також: Володимир Зеленський виступив перед Європарламентом: повний текст промови

«Брюссельські дипломати сказали журналістам FT, що лідери співчувають, але дехто з них вважає, що вже передав все, що міг передати без ослаблення власних Збройних сил», - пише видання.

В цей час розвідка Естонії застерігає: не варто очікувати, що Владімір Путін здасться у своїй провальній війні проти України. А також не варто пов’язувати будь-які надії з тим, що найближчим часом в Кремлі може змінитися лідерство.

«Путін тягне час, він впевнений, що Україна і Захід виснажаться раніше, ніж Росія», - йдеться в новому щорічному звіті розвідки Естонії, який Financial Times називає «похмурим і гнітючим».

Цікаво те, що, згідно з оцінками естонських розвідників, воєнні позиції Путіна з точки зору внутрішньої підтримки лишаються міцними, попри зовнішні поразки і економічну слабкість.

«Всередині Росія стала СРСР 2.0, надихаючись сталінськими репресіями, хрущовськими гаслами і брежнєвським застоєм. Як не парадоксально, але в сучасній Росії режим Путін водночас сильний і слабкий, як ніколи раніше», - йдеться в звіті розвідників.

Читайте також: Зеленський таки переконав Шольца та Макрона щодо ракет та літаків для України — Bild

Автори документу радять лідерам Заходу відмовитися від будь-яких сподівань, що з’явиться наступник, який повалить Путіна або радикально змінить курс. Російські еліти «все частіше обговорюють те, чи президент не збожеволів». Але більшості з них бракує сміливості зробити реальні кроки, щоб щось змінити, - йдеться в документі.

«Схоже, на горизонті немає нового Горбачова, не кажучи вже про Єльцина», - роблять висновки розвідники Естонії.