UA / RU
Підтримати ZN.ua

FT: Рішення Путіна розірвати зернову угоду може зіграти проти Росії

Експерт пояснив, що зухвала спроба Москви знову зробити продовольство інструментом шантажу не сподобається країнам Близького Сходу.

Росія досить тривалий час натякала на своє бажання вийти з зернової угоди, яку вона і Україна підписали з ООН і Туреччиною. Впродовж останніх тижнів Владімір Путін висловлював своє невдоволення цими домовленостями, стверджуючи, що українське продовольство експортують «не в найбідніші країни».

Але ООН ніколи не стверджувала, що угода покликана відправити зерно напряму бідним країнам, - пише Financial Times. Натомість метою домовленостей було зробити покупку продовольства більш доступним для всіх шляхом зниження ринкових цін. Більше того, російське невдоволення почало озвучуватися дедалі гучніше якраз в той час, коли армія Росії зазнає поразки на полі бою війни проти України. І рішення Москви вийти з зернової угоди відбулося на тлі контрнаступу української армії в Херсонській області.

«Чому Москва розриває зернову угоду саме зараз? Відповідь: Путіну потрібен важіль впливу, оскільки на полі битви в Україні справи для нього йдуть погано. Тому загрозу глобальної продовольчої кризи потрібно повернути в російський набір інструментів для вимагання і шантажу», - пояснив старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир Алєксандр Габуєв.

Читайте також: Вихід із зернової угоди: Росія досягла чергово рівня дна і пропонує повністю замістити українське зерно на своє

Він зауважив, що «зухвала» спроба Москви знову перетворити українське зерно на інструмент шантажу може зіграти не на користь Росії.

«Ліквідація зернової угоди створює розкол між Росією і могутніми гравцями, такими як Туреччина і Саудівська Аравія», - вважає експерт.

Габуєв підкреслив, що саме країни Близького Сходу підштовхнули Москву відкрити шляхи для експорту українського продовольства, боячись продовольчої кризи і політичних заворушень вдома.

Термін дії угоди спливає у листопаді, чим ближче до її пролонгації, тим частіше з російської сторони лунали погрози заблокувати угоду. Генсек НАТО Єнс Столтенберг та представники країн Заходу закликали Росію продовжити угоду.

29 жовтня Росія оголосила, що призупинила свою участь в зерновій угоді. Причиною нібито стала серія вибухів, яка пролунала в окупованому Росією Севастополі.