UA / RU
Підтримати ZN.ua

Freedom House: Поширення авторитаризму у світі випереджає демократичний процес

Станом на сьогодні в Євразії є ще три країни з перехідними режимами. Україна серед них. 

Правозахисники Freedom House попередили про "антидемократичний переворот" в Європі та Азії. Про це йдеться в щорічному звіті Nations In Transit 2021, інформує "Радіо Свобода". 

Станом на сьогодні більшість країн перебувають в гіршому стані щодо демократії, ніж 10 років тому. 

"В Україні зусилля уряду щодо реформ продовжували зустрічати сильний опір зацікавлених сторін протягом 2020 року, в результаті чого показник демократії залишався відносно статичним після продемократичного повстання (автори мають на увазі Революцію гідності – ред.) та російських вторгнень 2014 року", – йдеться в доповіді.

У звіті також зазначено, що сьогодні в Євразії є лише три країні з гібридними, тобто перехідними, режимами. Йдеться про Україну, Грузію та Молдову. 

"Середній бал демократії в регіоні знижувався щороку, починаючи з 2005 до 2017 року. Цього року показники демократії 18 країн знизились, показники лише шести країн поліпшились, а п’ять країн не зазнали ніяких змін. Поширення авторитаризму продовжує значно випереджати демократичний прогрес", – зазначили у Freedom House.

Читайте також: Twitter додав емодзі на підтримку руху за демократію в Південно-Східній Азії

Нагадаємо, видання The Guardian пише про те, що Китай і Росія можуть створити "антидемократичний союз". Якщо китайський лідер Сі Цзіньпін та російський президент Володимир Путін об’єднають свої країни у тісний союз, американська адміністрація Джо Байдена може опинитися у складному становищі.