UA / RU
Підтримати ZN.ua

Французький суд дозволив дезертирам і ухилянтам із Росії претендувати на статус біженця

Але для цього росіяни мають надати певні докази.

Французький Національний суд у справах притулку (CNDA) вирішив, що росіяни, які ухилилися від мобілізації або дезертирували з армії РФ, можуть отримати статус біженця.

Таке рішення суду базується на директиві Європейського Союзу від 13 грудня 2011 року. У ній вказується, що статус біженця може бути наданий людині, якій загрожує переслідування або покарання за відмову нести військову службу в разі конфлікту, де можуть бути скоєні воєнні злочини.

Читайте також: Росіяни мобілізують колишніх зеків, наркозалежних та хворих на гепатит – Генштаб

Водночас Суд ЄС зазначив, що дія директиви поширюється на ситуацію, в якій військова служба сама по собі пов'язана зі скоєнням воєнних злочинів, навіть якщо особа брала б лише опосередковану участь у цьому.

«Відмова від проходження військової служби має бути єдиним способом для заявника на отримання статусу біженця уникнути участі у воєнних злочинах, які йому інкримінують», - вказано у рішенні.

Читайте також: Російські солдати шантажують своє Міноборони: погрожують відступом з Херсонщини – чому 

Однак саме заявник повинен довести, що на нього дійсно поширюється військовий обов'язок у контексті часткової мобілізації або примусового призову на військову службу.

«Належність до резервних сил сама по собі не є достатнім доказом того, що громадянин Росії фактично буде притягнутий до прямої чи опосередкованої участі у воєнних злочинах», - наголосили у CNDA.

Раніше Центр національного спротиву повідомляв, що російські загарбники готуються до нової хвилі примусової мобілізації на тимчасово окупованих територіях півдня України