UA / RU
Підтримати ZN.ua

Францію та Естонію атакували хакери

Ймовірно, це фінансовані російським урядом кіберзлочинці.

Кілька французьких урядових департаментів зазнали низки кібератак протягом останньої доби, пише Politico. Уряд вже створив кризовий підрозділ для боротьби з ними.

«З неділі кілька урядових відомств стали об'єктом кібератак, технічні методи яких є звичайними, однак інтенсивність безпрецедентною. Ціллю атак стали низка міністерських служб», — йдеться в заяві офісу прем'єр-міністра.

За даними офісу, зараз активність кібератак зменшилася, і доступ до деяких урядових веб-сайтів був відновлений, проте напади  все ще тривають.

Команди, мобілізовані з міжміністерського департаменту цифрових технологій DINUM і французького агентства кібербезпеки ANSSI, продовжують відбивати атаки.

Про масштабний кібернапад на вебсайти держсектору повідомили і в Управлінні інформаційних систем Естонії. За даними видання Postimees, у суботу до державних установ було надіслано майже три мільярди запитів на зловмисний доступ.

Атаки зазнали, зокрема, сайти управління поліції та прикордонної охорони Естонії, податкової та митної служб, міністерства юстиції. Зазначається, що завдяки швидким і злагодженим діям кіберфахівців вплив атаки на функціонування установ був незначним.

Досі незрозуміло, хто стоїть за цими атаками. Проросійське хакерське угруповання Anonymous Sudan взяло на себе відповідальність за масовану кібератаку на інфраструктуру французького Міжвідомчого управління цифрових технологій на своєму Telegram-каналі.

Читайте також: Російські хакери зламали ключові системи Microsoft

Група стоїть за серією політично мотивованих «розподілених атак на відмову в обслуговуванні», або DDoS, під час яких величезні обсяги інтернет-трафіку спрямовуються на веб-сайти та сервіси, що призводить до їх виходу з ладу. Самі по собі ці атаки не є порушенням роботи ІТ-систем, але можуть серйозно порушити комунікації та надання послуг, а іноді проводяться паралельно зі спробами злому систем.

7 березня служба безпеки Литви повідомила, що хакери, як, ймовірно, працюють на російську військову розвідку, отримали доступ до сховища секретних документів з планування останнього саміту НАТО, включаючи очікувані пересування і плани безпеки українського та американського президентів.

12 грудня російська хакерська група здійснила кібератаку на системи мобільного оператора Київстар.