UA / RU
Підтримати ZN.ua

Франції виписали рекордний штраф за смог

В країні через якість повітря щорічно гине 40 тисяч осіб.

У середу вищий адміністративний суд Франції оштрафував державу на 10 мільйонів євро (11,9 мільйона доларів) за нездатність поліпшити якість повітря в декількох районах країни.

У своїй постанові суд заявив, що уряд президента Еммануеля Макрона зробив дуже мало для поліпшення якості повітря в деяких зонах, при цьому в 2020 році рівень закису азоту все ще дуже високий в Парижі, столиці країни, і Ліоні, другому за величиною міському районі Франції.

«Заходи, вжиті урядом, недостатні для того, щоб вважати рішення суду від 2017 року повністю виконаним», - йдеться в заяві Державної ради, передає Reuters.

У минулому році Рада постановила, що уряд не виконав постанову суду від 2017 року про обмеження рівнів забруднення повітря, і дав йому шість місяців на впровадження коригувальних заходів або накладення штрафу в розмірі 10 мільйонів євро кожні шість місяців до тих пір, поки якість повітря не покращиться.

Суд заявив, що він знову розгляне рівні забруднення повітря на початку 2022 року і може накласти ще один штраф, який може бути «вище або нижче» останнього, в залежності від результату.

Читайте також: Євросоюз готується відправити бензинові автомобілі на смітник

Уряд стверджував, що з липня минулого року він вжив додаткових заходів по очищенню повітря в містах, включаючи додаткові зони з низьким рівнем викидів, стимули для електричних і гібридних автомобілів і поетапну відмову від котлів, що працюють на рідкому паливі.

Екологічна група Les Amis de la Terre, що подала первісну скаргу, вітала штраф і заявила, що це результат багаторічного тиску на державу з боку активістів і громадськості.

Грінпіс у Франції заявив, що це рекордний штраф за порушення стандартів якості повітря.

У Франції забруднення повітря вважається причиною передчасної смерті 40 тисяч осіб.

Відзначимо, на території Київської області виявили 80 несанкціонованних звалищ загальною площею понад 900 гектарів, що дорівнює площі 130 озер Синевир.