UA / RU
Підтримати ZN.ua

Франція та Італія викликали послів Ізраїлю після обстрілів ЦАХАЛ позицій миротворців ООН

Ізраїль порадив представникам ООН перебратися у безпечне місце.

Після інцидентів з пораненням миротворців  Організації Об’єднаних Націй внаслідок завданих ізраїльською армією в рамках наземного вторгнення у Ліван ударів, Франція та Італія викликали послів Ізраїлю, пише Politico.

Обидві країни постачають значну кількість військ для UNIFIL – миротворчої місії ООН на півдні Лівану. 

Міністерство закордонних справ Франції назвало атаку Ізраїлю навмисною і засудило її як  «серйозне порушення міжнародного права».

Двоє військових, які постраждали в четвер, отримали поранення після того, як ізраїльський танк обстріляв спостережну вежу UNIFIL. Поранені у п’ятницю миротворці отримали травми після двох вибухів, які сталися поблизу оглядової вежі.

«Це серйозний інцидент, і UNIFIL повторює, що безпека персоналу та майна ООН повинні бути гарантовані, а недоторканність приміщень ООН має поважатися завжди», — заявили в організації, додавши, що «будь-який навмисний напад на миротворців є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права».

Італія викликала посла Ізраїлю в четвер, а Франція зробила це в п'ятницю.

Армія оборони Ізраїлю  відреагувала X на обидва інциденти. Там заявили, що «Хезболла» діє поблизу як цивільних позицій, так і позицій UNIFIL, тож один з інцидентів стався, коли ізраїльські військові відповіли на «загрозу», розташовану приблизно в 50 метрах від поста UNIFIL. Ізраїльські військові додали, що вони давали вказівки персоналу UNIFIL перейти в захищені місця та залишитися там.

Водночас, президент Ірландії Майкл Хіггінс назвав таку пораду «обурливою», а міністр оборони Італії Гвідо Крозетто в четвер заявив, що миротворці залишаться там, де вони є.

«Ми ніколи не переїдемо, тому що хтось силою накаже нам переїхати», — сказав Крозетто.

Інші європейські лідери також відреагували на напади. Речник прем’єр-міністра Великої Британії Кір Стармер заявив журналістам, що «життєво важливим є, щоб миротворці та цивільне населення були захищені», і повторив заклик Лондона до «негайного припинення вогню».

«Усі сторони повинні завжди робити все можливе, щоб захистити цивільне населення та дотримуватися міжнародного права. І ми продовжуємо повторювати це та закликаємо до негайного припинення вогню», – додав речник.

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес також розкритикував і засудив напади на миротворчу місію ООН. 

Під час прес-брифінгу в Європейській комісії в п'ятницю речник Європейської служби зовнішніх справ Пітер Стано заявив, що міністри ЄС обговорять це питання під час засідання Ради ЄС із закордонних справ у понеділок.

Human Rights Watch (HRW) назвала атаки Ізраїлю на миротворців «очевидним порушенням законів війни» і закликала країни-члени ООН провести розслідування цих інцидентів.

Нагадаємо, 2 жовтня міністр закордонних справ Ізраїлю оголосив генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша персоною нон ґрата та заборонив йому в’їзд до країни. 

За день до того генсек ООН неоднозначно відреагував на ракетну атаку на Ізраїль з боку Ірану та закликав до припинення вогню.

Своєю чергою, Гутерреш на засіданні Ради Безпеки ООН заявив, що «рішуче засуджує» атаку Ірану на територію Ізраїлю. Однак він нагадав, що Ізраїль здійснює у Газі «найбільш смертоносну й руйнівну воєнну кампанію» за роки його перебування на посаді генерального секретаря.