UA / RU
Підтримати ZN.ua

Франція може вивести з Нігеру частину своїх військових

Їх можуть передислокувати в межах регіону.

Франція починає переговори про виведення частини своїх військ з Нігеру, повідомляє видання Le Monde із посланням на власні джерела.

Досі Франція відкидала ідею виводу своїх військових, однак за місяць після військового перевороту в Нігері така ідея обговорюється передусім, за даними джерел, через призупинення антитерористичної співпраці.

Наразі не йдеться ані про кількість виведених військ, ні про те, у який спосіб це буде зроблено. На сьогодні на трьох військових базах Нігеру — у столиці Ніамей, в Уалламі, на північ від столиці, і в Айору, поблизу кордону з Малі — налічується близько1500 французьких  військових.

Передбачається, що деякі підрозділи можуть бути передислоковані в межах регіону, зокрема в сусідній Чад, або повернуті безпосередньо до Парижа. Джерело наполягає на тому, що переговори ведуться лише між військовими, а не з правлячою хунтою.

Читайте також: Хунта Нігеру звинуватила Францію у порушенні повітряного простору – ЗМІ

Досі Франція відхиляла вимоги хунти вивести французький персонал з країни, заперечуючи легітимність правлячої влади. Париж також відмовляється повернути додому французького посла Сільвена Ітте.

Президент Франції Емманюель Макрон наполягає на поверненні до влади законно обраного президента Мохамеда Базума.