UA / RU
Підтримати ZN.ua

Французи більше не підтримують Європейський союз

Європейці розчаровуються в ідеалах Європейського союзу. Найшвидше процес "прощання з ілюзіями" протікає у Франції, а найбільш оптимістичними залишаються німці.

Більшість громадян Франції більше не вірять у можливість успішного функціонування Євросоюзу.

Про це свідчать результати опитування, проведеного американською дослідницькою організацією Pew Research Center.

За даними соціологів, саме у Франції спостерігається найбільш помітне зниження показника довіри до європейського проекту, хоча розчарування в ідеалах союзу спостерігається практично серед всього населення об'єднаної Європи.

Так, якщо у 2012 році на підтримку ЄС висловлювалися близько 60% французів, то в нинішньому році - лише 41%.
Крім того, 91% громадян Франції вважає сформовану в Європі економічну ситуацію несприятливою, що на 10% більше минулорічного показника.

Найбільш оптимістичними в Євросоюзі виявилися громадяни Німеччини, серед яких 60% продовжують вірити в подальший успішний розвиток ЄС (68% у 2012 році).

Американські аналітики стверджують, що "у жодній іншій європейській країні зневіра і розчарування не наростають швидше, ніж у Франції".

Це проявляється і у ставленні до діяльності уряду, і в загальних економічних оцінках. 90% французів вважають, що нинішнє покоління дітей, подорослішавши, буде жити гірше за батьків. В середньому в охоплених опитуванням країнах з цим згодні 66% респондентів.

Разом з тим, євро залишається популярним серед більшості опитаних. Так, близько 60% жителів ЄС, які брали участь в опитуванні, хотіли б зберегти цю єдину валюту.

Pew Research Center проводив опитування з 2 по 27 березня серед 7,6 тис. жителів Німеччини, Франції, Іспанії, Італії, Греції, Польщі, Чехії та Великобританії.

Нагадаємо, що до референдуму про вихід з ЄС уже готується Великобританія. Як заявив у січні британський прем'єр Девід Кемерон, якщо Лондону не вдасться домовитися про більш підходящі умови членства, референдум з цього питання може бути проведено орієнтовно в 2017 році.

Варто відзначити, що вже зараз більшість британців підтримують вихід з ЄС. Згідно з даними опитування, проведеного наприкінці січня, за цей крок висловилися 40% жителів королівства. Трохи менше - 37% - вважають, що країна повинна залишитися членом Євросоюзу. Ще 23% респондентів ще не визначилися з вибором. !zn

Читайте також:

Екс-глава Єврогрупи побачив у нинішньому ЄС передумови для нової світової війни

Ідеолог ЄС підтримав бажання Великобританії вийти з союзу

Сорос Євросоюз застеріг від повторення долі СРСР

Жителі Європи їдуть у пошуках кращого життя в країни, що розвиваються