UA / RU
Підтримати ZN.ua

Франція знову відтермінувала передачу "Містраля" Росії

Влада країни заявляє, що має намір в листопаді остаточно визначитися з постачання вертольотоносця РФ.

Остаточне рішення про передачу Росії вертольотоносця "Владивосток" типу "Містраль" буде прийматися в листопаді. Про це повідомляє Reuters, цитуючи міністра оборони Франції Жана-Іва Ле Дріана.

За словами Ле Дріана, рішення про передачу корабля відкладено до листопада, при цьому, він зауважив, що "президент заявив, що в разі, якщо політичні умови не зміняться, він не стане давати свого дозволу на передачу".

Відомо, що подібну заяву президент Франції Франсуа Олланд робив у вересні. Разом з тим, міністр Ле Дріан відмовився уточнити, чи змінилися політичні умови в даний момент.

Раніше джерело у французькій делегації на салоні "Евронаваль-2014" повідомив, що "Владивосток" буде передано Росії між 15 і 20 листопада 2014 року. Профспілка верфей в Сен-Назері, де ведеться будівництво корабля, раніше називав орієнтовну дату передачі 14 листопада.

Читайте також: Олланд назвав умови передачі Росії "Містраля"

Нагадаємо, Рособоронекспорт і французька компанія DCNS уклали контракт на будівництво двох вертольотоносців типу "Містраль" у червні 2011 року. Його сума становить 1,2 мільярда євро. За умовами контракту термін здачі першого корабля - 1 листопада 2014 року, однак його за погодженням сторін можна зрушити ще на 30 діб без накладення штрафних санкцій.

У разі невиконання домовленості сума неустойок і штрафів може досягти трьох мільярдів євро. У зв'язку з анексією Криму Росією і ситуацією на сході України США неодноразово закликали Францію відмовитися від виконання договору.

Поставка першого вертольотоносця РФ планувалася спочатку на кінець жовтня.