UA / RU
Підтримати ZN.ua

Франція провела рідкісне моделювання стримуючого ядерного удару

Моделювання сталося після того, як Росія припинила дію Договору про ядерні сили середньої дальності епохи Холодної війни слідом за оголошенням США про вихід з пакту.

У вівторок Франція повідомила, що Військово-повітряні сили країни провели рідкісну симуляцію місії з ядерного стримування, після того, як США оголосила про плани вийти Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД), передає Reuters.

11-годинна місія включала дозаправку, перевірку всіх фаз місії атаки із застосуванням багатоцільового винищувача четвертого покоління Rafale.

"Ці реальні удари заплановані в життя системи озброєнь", - заявив спікер ВПС Франції полковник Сиріл Дювівье. "Вони проводяться через досить регулярні проміжки часу, але залишаються рідкісними, тому що справжня ракета запускається без боєголовки".

У заяві не сказано, коли було проведено випробування.

Франція щорічно витрачає близько 3,5 мільярдів євро на підтримку своїх запасів підводної і повітряної ядерної зброї. Вона планує модернізувати свої потужності, щоб витрачати 5 мільярдів євро на рік до 2020 року.

[quote position="1"]

1 лютого держсекретар США Майк Помпео анонсував вихід Сполучених Штатів з ДРСМД.США завершать вихід з Договору протягом шести місяців, якщо Росія не повернеться до виконання ДРСМД. Наступного дня президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія призупиняє участь у ДРСМД.

Раніше заступник державного секретаря США з контролю над озброєннями і міжнародної безпеки Андреа Томпсон заявила про те, що Сполучені Штати вимагають від Росії знищити ракету 9М729, наявністю якої Москва порушує ДРСМД - в цьому випадку угода може бути врятовано.

Детальніше про мотиви виходу США з ДРСМД читайте в статті Олексія Їжака "Дедалі ближче до ядерного раю" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".