UA / RU
Підтримати ZN.ua

Франція може відкласти передачу "Містраля" ще на три місяці

Умови контракту передбачають можливість Франції відкласти передачу першого "Містраля" ("Владивосток") ще на три місяці.

Рішення про передачу вертольотоносцю типу "Містраль" носить виключно політичний характер. Про це повідомило джерело в російській системі військово-технічного співробітництва (ВТС) з іноземними державами.

"Що стосується самого контракту, у французів закладений певний часовий люфт, який дозволяє нам ще деякий час морочити голову. Так контракт виписаний. Це не так довго може тривати ще приблизно три місяці", - заявив він. Він пояснив, що завдяки цій "лазівці" штрафні санкції за зрив термінів постачання настануть не 1 листопада, а значно пізніше.

У російської системи ВТС заявляють, що сама верф STX France зробила все необхідне, щоб виконати всі роботи за контрактом у термін, тому на даний момент рішення про передачу "Містраля" носить виключно політичний характер.

За словами джерела, Росія нікуди не поспішає і буде чекати. "Правда юридична і технічна на нашій стороні", - підсумував він, додавши, що якщо контракт все ж не буде виконаний, то сума неустойки складе близько €1,2 млрд за два вертольотоносця.

Джерело в системі ВТС також повідомив, що будується у Франції на замовлення Росії вертольотоносець "Містраль" не може бути переданий третім країнам у зв'язку з тим, що на кораблі встановлено обладнання, що належить Росії.

Нещодавно Росія заявила про те, що Франція продасть їй кораблі "Містраль". Однак в Парижі спростували цю інформацію. Крім того у Франції звільнили співробітника, який надіслав РФ запрошення на передачу "Містраля".