UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фінляндія ухвалила закон про блокування перетину кордону для мігрантів з Росії — Reuters

Країна вжила необхідних заходів у відповідь на наплив мігрантів з Росії.

Кордон Росії та Фінляндії

Кордон Росії та Фінляндії

Парламент Фінляндії ухвалив сьогодні, 12 липня закон, що надає прикордонникам право перешкоджати перетину кордону шукачам притулку з Росії, після того як понад 1300 осіб прибули до країни, що змусило Гельсінкі закрити свій кордон. Фінляндія звинуватила сусідню Росію в тому, що вона використовує міграцію як зброю, заохочуючи десятки мігрантів з таких країн, як Сирія і Сомалі, перетинати кордон, повідомляє Reuters.

Гельсінкі вважає, що Москва сприяє просуванню мігрантів у відповідь на вступ Фінляндії до НАТО, яка підтримує Україну проти російського вторгнення. Правий уряд прем'єр-міністра Петтері Орпо заявив, що закон є життєво важливим, щоб зупинити майбутні напливи мігрантів, попри те, що він суперечить міжнародним зобов'язанням Фінляндії у сфері прав людини.

"Це потужний сигнал для Росії, потужний сигнал для наших союзників, що Фінляндія дбає про власну безпеку, ми дбаємо про безпеку кордонів ЄС", — заявив Орпо на прес-конференції після голосування.

Законопроєкт був прийнятий 167 голосами "за" та 31 — "проти".

Читайте також: Прем'єр-міністр Фінляндії попередив про гібридні загрози з боку Росії — Politico

Раніше прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо заявив, що його країна готує кроки для усунення потенційних ризиків для безпеки, пов'язаних з російською власністю поблизу об'єктів критичної інфраструктури. Фінляндія розглядає проєкт повної заборони на купівлю нерухомості громадянами держав, чия батьківщина "порушила територіальну цілісність й може загрожувати безпеці Фінляндії".

Крім того, газета Financial Times писала, що Фінляндія підвищує боєготовність перед обличчям російської агресії. Фінляндія зараз виробляє приблизно в 10 разів більше снарядів, ніж п'ять років тому.