UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фінляндія та Швеція подали заявки на членство в НАТО

Фінляндія та Швеція сьогодні подали листи, в яких висловлюють зацікавленість їхніх країн стати членами Північноантлантичного альянсу.

У середу, 18 травня, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прийняв у Брюсселі у послів Фінляндії та Швеції та заявки на членство їхніх країн в альянсі.

Напередодні рішення про вступ до НАТО ухвалив парламент Фінляндії 188 голосами "за" та "8" проти, і  схвалив уряд та президент країни Саулі Ніїністе.

Також у вівторок заявку Швеції на членство в альянсі підписала глава МЗС цієї країни Анн Лінде.

"Це історичний момент, який ми повинні використати", - сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на короткій церемонії, на якій посли Швеції та Фінляндії в Альянсі передали свої листи-заявки, кожен у білій папці з тисненням національного прапора.

"Я гаряче вітаю прохання Фінляндії та Швеції приєднатися до НАТО. Ви є нашими найближчими партнерами, і ваше членство в НАТО підвищить нашу спільну безпеку", - цитує його Reuters.

Альянс вважає, що приєднання Фінляндії та Швеції значно зміцнить його в Балтійському морі.

Заявки на вступ спочатку розглянуть у Раді НАТО, після чого угода про членство має бути ратифікована на національному рівні в усіх 30 країнах альянсу.  Водночас 16 травня президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Туреччина не погодиться на вступ Фінляндії та Швеції до НАТО.

Читайте також: «Проблеми створюються на голому місці» — Путін щодо планів Фінляндії та Швеції вступити до НАТО

Фінляндія та Швеція давно синхронізують свою політику у сфері безпеки та оборони. На відміну від своїх сусідів Данії та Норвегії, які є членами НАТО, Швеції та Фінляндії доводилося розраховувати самим на себе. Коли ж виявилося, що Росія - набагато небезпечніший сусід, ніж здавалося, Швеція та Фінляндія передивилися свою позицію щодо НАТО. Детальніше читайте у статті Аліни Гриценко «Фінляндія опинилася за крок від членства в НАТО: чим відповість Росія».