UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фінальний раунд дебатів Трампа і Байдена відбувся: основні тези

Багато відзначили конструктивність дебатів, спокійне і більш впевнену поведінку претендентів на пост. Про що говорили Трамп і Байден - основні теми.

У США в ніч на 24 жовтня відбувся фінальний раунд дебатів Трампа і Байдена, трансляцію з синхронним перекладом можна побачити тут.

Дебати пройшли в Нешвіллі (штат Теннессі). Після хаосу, який творився під час першого раунду, тепер обидва кандидати в президенти, а також час (дві хвилини) для виступу на початку кожного 15-хвилинного раунду.

Також повідомлялося про те, що комісія з дебатів ухвалила відключити мікрофони під час відповіді опонента на фінальному баттле. Однак цей захід залишилася незатребуваною, так як в цей раз Трамп і Байден дотримувалися більш конструктивного діалогу.

Перед фінальним раундом претенденти на пост президента США здали тест на коронавірус. Результати обох були негативними.

"Ми перевірили його по дорозі сюди, і тест показав негативний результат", - заявив журналістам глава апарату Білого дому Марк Медоуз.

Згідно з коментарями окремих експертів, які стежили за дебатами, Трамп виступав з позиції програє і постарався продемонструвати інший підхід, ніж на перших дебатах.

Перша частина баттла, присвячена COVID-19, за словами журналістів, виявилася найконструктивнішою. Кандидати заявили про свої наміри, які в основному збігалися.

Як Трамп, так і Байден висловилися проти тотальних шатдаун. Однак кардинально різні підходи показали в боротьбі з коронавірусів.

Байден наголосив на необхідності фінансування інфраструктури та профілактичні заходи, що проводяться державою. Трамп же заявив про готовність вакцини від Moderna і Johnson & Johnson, яку можна буде отримати в лічені тижні.

Всього дебатувалися шість питань:

На дебатах говорили

Про коронавірус

З приводу боротьби з пандемією Трамп заявив про готовність вакцини, сильній економіці і ресурсної медицині в США. Глава Білого дому пообіцяв, що протягом декількох тижнів про результатх розробки препарату буде оголошено, і вакцину почнуть поширювати.

"У наших виробників справи йдуть добре, а ще ж ми співпрацюємо і з європейцями", - відповів Трамп провідною дебатів, журналістці NBC News Крістен Уелк, на її уточнення про терміни (раніше президент говорив про готовність вакцини до 2021 року).

Байден заявив про тисячі смертей і 70 тис нових випадків щодня і звинуватив Трампа у відсутності чіткого плану боротьби з ковідом.

"Якби Трамп закрив країну вчасно, не було б стільки смертей, і зараз не довелося б говорити про термінові заходи порятунку країни", - сказав Джо Байден.

"Будь-яка країна, що втручається в наші вибори, заплатить за це" - Байден

На запитання ведучої про вплив Росії на вибори в США Байден відповів, що його ставлення до Росії, як до країни, яка вбивала американських солдатів в Афганістані, не може бути позитивним.

"Росія хоче знати точно, що я не стану президентом. Там в курсі, що я добре знаю їх", - сказав Байден.

Також в ході дебатів Трамп звинуватив Байдена в отриманні $3,5 млн від РФ.

"Джо отримав $3,5 млн від Росії, був у дружніх стосунках з мером Москви, він повинен пояснити це. Я ніяких грошей від Росії не отримував", - повідомив Трамп.

Байден відкинув звинувачення і дорікнув Трампа в тому, що той більше 20 років не публікував свої податкові декларації.

"Я не брав ні гроша ні в якого зарубіжного джерела. Я опублікував свої податкові декларації за все 22 роки. Ви жодної", - сказав він.

Про особисті стосунки Трампа з лідерами "країн-розбійників" (РФ, КНР, КНДР)

Байден звинуватив Трампа в тому, що така дружба підриває довіру традиційних союзників США.

Трамп же відповів, що в хороших відносинах з Путіним і не проти "порозумітися з лідерами інших країн".

"З Гітлером напередодні війни у нас також були хороші відносини, до тих пір, поки він не захопив Європу", - парирував Байден.

Скандал з Хантером Байденом і Україною

На запитання ведучої про сина Байдена, той відповів, що ні він, ні його син грошей з України не отримували.

Як відомо, Байден фігурує у корупційному скандалі в Україні, про що стало відомо після публікації "плівок Деркача", на яких записані розмови екс-президента України Петра Порошенка з Джо Байденом. Останній висунув жорстку вимогу звільнити чинного на той момент генпрокурора Віктора Шокіна, зробивши це умовою для надання Штатами державних гарантій для кредиту на суму $1 млрд.

Нагадаємо, одна зі співавторів з татьі про Хантере Байдена, яка доводить зв'язок кандидата в президенти Сполучених Штатів Америки Джо Байдена з українськими бізнесменами, після публікації дізналася, що її призначили автором. Таким чином, журналісти газети New York Post, зазначені в якості авторів статті, не мали істотної ролі в її написанні

У статті New York Post від 14 жовтня стверджувалося, що Хантер Байден знайомив свого батька, який тоді займав пост віце-президента США, з бізнесменами з України - зокрема, з Вадимом Пожарським. У статті називалися два джерела, обидва з яких раніше працювали з нинішнім президентом США Дональдом Трампом - його колишній радник Стів Беннон і колишній адвокат Руді Джуліані.

Байден отримував гроші і від Китаю, мільйони доларів - Трамп

На питання, як змусити Китай розрахуватися за пандемію, Трамп відповів, що Китай вже платить.

Йому заперечив Байден: "Він (ред.; Трамп) складає! Це гроші платників податків. Китай нічого ще не заплатив. США - це 25% світової економіки. Ми повинні скооперуватися з партнерами і змусити Китай заплатити економічно.

Про медицину

І знову виникла тема Obama Care.

Трамп зауважив, що її слід замінити більш ефективною і знову звинуватив Байдена в бездіяльності, коли той був при владі.

"Кожна людина повинна мати право на медичну допомогу. Це не привілей, це його право! Тому ми продовжимо розвивати страхову медицину.

Читайте також: Трамп VS Байден: Цієї ночі відбудуться фінальні дебати напередодні виборів президента США

Нагадаємо, 56% американців вважають, що Трамп не заслуговує другого терміну.

Відсоток виборців, які говорять, що Трамп заслуговує на переобрання на другий термін, знизився на сім відсотків у порівнянні з січневим опитуванням.

Відсоток виборців, які в даний час говорять, що Трамп заслуговує на переобрання, збігається з його останнім загальним рейтингом схвалення роботи за даними того ж опитування. Попередні показники Gallup з питання про заслуженість переобрання Трампа були в межах трьох пунктів його рейтингу схвалення.