UA / RU
Підтримати ZN.ua

Філіппіни побудували нову станцію берегової охорони, щоб відстежувати маневри Китаю у спірних водах 

Обидві країни перебувають у територіальній суперечці в багатих на ресурси водах.

Філіппіни побудували нову станцію берегової охорони на спірному острові Тіту в Південно-Китайському морі, що підвищило здатність Маніли відстежувати пересування китайських суден і літаків у спірному водному шляху. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Філіппіни та США розпочали спільне патрулювання у Південно-Китайському морі: це може роздратувати Пекін — Reuters

Ситуація в цьому районі напружена через територіальні суперечки.

Відкритий у п'ятницю, 1 грудня, новий об'єкт берегової охорони Філіппін оснащений найсучаснішими технологіями, такими як радар, система автоматичної ідентифікації, супутниковий зв'язок і камери, каже Маніла. 

"Поведінка китайської берегової охорони, військово-морського флоту Народно-визвольної армії Китаю (НВАК) і китайських військових іноді непередбачувана. Вони не дотримуються міжнародного порядку, верховенства права”, - заявив радник з питань національної безпеки Філіппін Едуардо Ано.

Філіппінський форпост Тіту є найбільшим і стратегічно важливим у спірному Південно-Китайському морі, на води якого претендує Пекін та кілька інших країн регіону.

Острів Тіту розташований приблизно за 480 км на захід від філіппінської провінції Палаван. На ньому проживає близько 200 осіб.

Читайте також: Австралія та Філіппіни розпочали спільне патрулювання у Південно-Китайському морі на тлі напруженості в регіоні

Напруженість у регіоні, де Китай побудував штучні мілітаризовані острови, зросла цього року. Протягом останніх місяців між Китаєм та Філіппінами відбулася низка сутичок в акваторії Південно-Китайського моря. Обидві країни перебувають у територіальній суперечці в багатих на ресурси водах.