UA / RU
Підтримати ZN.ua

ФБР «запропонувало» злочинцям безкоштовний месенджер: сотні людей попалися

Не користуйтеся дешевими мессенджерами. Вони - легка здобич для бюджетів спецслужб.

Спецслужби США й Австралії провели унікальну спецоперацію, за результатами якої затримали в різних країнах світу понад 800 осіб, причетних до наркоторгівлі, організованої злочинності, замовних вбивств та інших злочинів. Вирахувати їх вдалося завдяки месенджеру ANOM, розробленому американськими спецслужбами.

Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон назвав спецоперацію найсильнішим ударом по організованій злочинності, а заступник директора Європолу Жан-Філіп Лекуфф зазначив, що це найбільша поліцейська операція із застосуванням високих технологій, пише BBC.

Зброя, валюта, наркотики

У межах спецоперації затримання відбулися у понад десятьох країнах, правоохоронці вилучили вісім тонн кокаїну, 250 одиниць вогнепальної зброї і понад 48 мільйонів доларів готівкою та у криптовалюті.

В Австралії затримали 224 особи, серед них були члени азійських злочинних угруповань і байкерських банд, конфісковано три тонни наркотиків і 45 мільйонів австралійських доларів ($35 млн).

Крім того, поліцейські вжили заходів за 20 епізодами погроз убивством, і, можливо, запобігли загибелі «значної кількості невинних громадян», наголосили в австралійській поліції.

У Новій Зеландії затримали 35 осіб і конфіскували 3,7 мільйона новозеландських доларів ($2,7 млн), повідомив керівник відділу по боротьбі з організованою злочинністю поліції Нової Зеландії суперінтендант Грег Вільямс.

В Європолі не стали називати кількість арештів по країнах, але про успіх операції відзвітували поліцейські в Швеції і Німеччині.

Месенджер ANOM. Безкоштовний сир у...

Під час спільної операції США й Австралії застосунок ANOM було розроблено та розповсюджено серед злочинців. На ідею створення застосунку правоохоронців наштовхнуло блокування двох анонімних месенджерів, котрі використовували злочинці. Отже, їм потрібна була нова платформа для спілкування.

Тоді ФБР розробило месенджер ANOM. Поліцейські отримали доступ до закритих чатів і могли читати повідомлення злочинців в реальному часі; там обговорювалася контрабанда наркотиків, відмивання грошей і навіть планування вбивств.

Але спочатку потрібно було переконати зловмисників у надійності та «безпечності» застосунку. У 2018 році детективам, котрі працювали під прикриттям, вдалося переконати в повній надійності ANOM австралійського наркодилера Хакана Аіка, і той порекомендував месенджер кримінальним босам.

Застосунок поширювався через інформаторів, щоб отримати модифікований телефон із цим месенджером, потрібно було знати злочинця особисто, розповіли австралійські поліцейські.

З телефонів із встановленим месенджером не можна було телефонувати або відправляти електронні листи, можна було лише спілкуватися з людьми, у яких теж є ANOM.

Так месенджер з верхівки кримінального світу поширився серед нижчих рангом злочинців. За даними правоохоронців, застосунок використовувався на 12 тисячах модифікованих телефонів злочинними синдикатами понад 100 країн.

«Їх головними темами були наркотики, насильство, з'ясовування стосунків один з одним, вбивства невинних людей тощо. Безпрецедентне за масштабом перехоплення їхніх повідомлень відіграло ключову роль », - зазначив представник федеральної поліції Австралії по боротьбі з організованою злочинністю Ріс Кершоу.

Чорна мітка «поплічникові ФБР»

Звичайно, ANOM - не єдиний анонімний месенджер, яким користувалася і користується організована злочинність. Наркоторгівцю Аіку вдалося втекти, але він вже отримав від своїх подільників «чорну мітку» за мимовільну допомогу ФБР.

За словами Кершоу, якщо злочинець хоче зберегти своє життя, йому варто здатися правоохоронцям.

Сам зловмисник не знав про те, що допомагає правоохоронцям. За попередніми даними, він переховується від слідства в Туреччині, разом з ним втекла його дружина-датчанка.

Читайте також: В Україні затримали хакерів, обікравших банки Європи і США на $2,5 млрд

Нагадаємо, раніше портал Phonearena склав рейтинг месенджерів, заснований на тому, які дані користувача ті збирають. Найменше даних користувачів вимагає месенджер Signal, більше за інших - популярна молодіжна соціальна мережа TikTok. Між ними розмістилися (в порядку зростання): Skype, Zoom, Discord, Telegram, WhatsApp, Facebook Messenger.

Не всі програми, які пропонують вигідні функції «без СМС і реєстрації» можуть бути безпечними. Так, в лютому 2021 року деякі українці втратили власні дані, скориставшись застосунком VK Unblock для обходу блокування забороненої в Україні російської соцмережі «ВКонтакте». Для просування шпигунського застосунку в ЗМІ запустили рекламну компанію про те, що заблокована соцмережа нібито знову доступна в Україні.