UA / RU
Підтримати ZN.ua

ФБР вирішило, що не могло запобігти вибухам у Бостоні

ФБР відкидає заяви критиків, що воно могло б вести посилене спостереження за одним з підозрюваних перед здійсненням теракту.

Федеральне бюро розслідувань США прийшло до висновку, що його агенти практично нічого не могли зробити, щоб запобігти вибухам на Бостонському марафоні, повідомляє газета New York Times.

За свідченням публікації, бюро відкидає заяви критиків, що воно могло б вести посилене спостереження за одним з підозрюваних перед здійсненням теракту.

Посилаючись на анонімні джерела у правоохоронних органах, газета вказує, що цей висновок було засновано на декількох внутрішніх перевірках того, як бюро відреагувало на запит російських спецслужб, що надійшов у 2011 році.

Тоді російські правоохоронні органи просили перевірити, чи став Тамерлан Царнаєв - один із підозрюваних - прихильником радикального ісламу, перебуваючи у США.

За даними американської влади, Тамерлан Царнаєв і його брат Джохар приїхали до США близько десяти років тому з російського Дагестану. Тамерлан був убитий у перестрілці з поліцією через чотири дні після того, як він і його брат імовірно привели в дію два вибухові пристрої біля фінішу марафону. В результаті вибухів три людини загинули і понад 200 були поранені.

- Американські ЗМІ опублікували поліцейську фотозйомку арешту Джохара Царнаєва

Низка членів Конгресу стверджують, що ФБР повинно було провести більш широке розслідування щодо Тамерлана Царнаєва у відповідь на запит російської сторони. Вони також заявляють, що бюро повинно було слідкувати за ним після того, як він повернувся з поїздки у Росію в 2012 році.

Проте, за даними New York Times, у керівництві ФБР прийшли до висновку, що агенти, які проводили розслідування і, в кінцевому рахунку, повідомили російським колегам, що у них немає свідчень радикалізації Царнаєва, не могли провести ретельне розслідування через обмеження, що накладаються федеральними законами та внутрішніми процедурами міністерства юстиції.

Так, наприклад, агенти не могли прослуховувати Тамерлана Царнаєва в рамках проведеного ними розслідування, пише газета.

У ФБР також встановили, що навіть якщо б агенти знали, що Царнаєв їхав у Росію на кілька місяців у 2012 році, вони, ймовірно, не стали б проводити повторного розслідування, оскільки не мали нових свідчень його радикалізації, пише New York Times. !zn

Читайте також:

Царнаєв не визнав себе винним за жодним із пунктів звинувачення

Слідство встановило причетність братів Царнаєвих до жорстокого потрійного вбивства

Царнаєвих спеціально готували до теракту, - конгресмен

Після теракту в Бостоні у Царнаєвих залишалися ще шість бомб