UA / RU
Підтримати ZN.ua

ФБР розсекретило перший документ з кейса щодо терактів 11 вересня

Саудівська Аравія привітала таке рішення – королівство тривалий час заперечувало причетність до терактів.

Федеральне бюро розслідувань США розсекретило перший документ щодо терактів 11 вересня 2001 року. Відповідне розпорядження президент США Джо Байден підписав 3 вересня.

Двадцять років тому бойовики терористичного угруповання «Аль-Каїда» захопили чотири пасажирські літаки і використали для атаки цілей в Нью-Йорку та Вашингтоні.

Опублікований 16-сторінковий документ - короткий виклад допиту людини, яка спілкувалася з громадянами Саудівської Аравії у США. Він датований 4 квітня 2016 року. Співрозмовники допитаного підтримували перших учасників теракту.

У документі докладно описані контакти бойовиків і їх саудівських спільників у США, але немає доказів причетності високопоставлених представників Саудівської Аравії до змови.

Королівство тривалий час заперечувало причетність до терактів 11 вересня. Посольство Саудівської Аравії у Вашингтоні привітало розсекречування матеріалів, щоб «раз і назавжди покласти край необґрунтованими звинуваченнням», пише AFP.

У посольстві також заявили, що будь-яке твердження про причетність Саудівської Аравії до терактів є «категорично помилковим».

Читайте також: У США оприлюднили архівні фото теракту 9/11 у Нью-Йорку: небачені досі кадри

Нагадаємо, 11 вересня 2001 року група з 19 терористів захопила в США чотири пасажирські літаки, два з яких згодом врізалися у вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку. Ще один протаранив будівлю Пентагону неподалік американської столиці, а четвертий впав поблизу міста Шанксвілл у штаті Пенсільванія після того, як пасажири і екіпаж спробували знешкодити терористів.

Під час терактів загинули понад 2,9 тисячі осіб, відповідальність за них взяла на себе терористична організація «Аль-Каїда».

4 вересня, президент США Джо Байден наказав ФБР зняти гриф секретності з документів розслідування подій 11 вересня. До цього рішення його підштовхнули сім'ї загиблих, які вважають, що до теракту можуть бути причетні посадовці із Саудівської Аравії.