UA / RU
Підтримати ZN.ua

ФБР підозрює, що Манафорт отримав від РФ та прокремлівських українських клієнтів до 100 млн доларів – ЗМІ

Спеціальний радник Мюллер ретельно вивчає складну фінансову картину американського політтехнолога.

Колишній керівник передвиборчого штабу президента США Дональда Трампа Пол Манафорт і консалтингові фірми, які він очолював, за десятиліття могли отримати від 80 до 100 млн доларів від промосковських українських і російських клієнтів. Про це американському виданню Miami Herald повідомили два джерела, знайомі з даними розслідування Федерального бюро розслідувань. Слідчі ФБР працюють над підтвердженням цієї інформації. Як зазначає видання, спеціальний радник ФБР Роберт Мюллер скрупульозно вивчає складну фінансову картину Манафорта, намагаючись встановити, ухилявся той від виплати податків і чи брав участь у будь-яких схемах відмивання грошей. Полювання за його фінансовими звітами через лабіринт офшорних банківських рахунків стало важливим етапом розслідування. В цілому, розслідування крутиться навколо того, щоб дізнатися, чи допомагав хто-небудь ще з передвиборного штабу Дональда Трампа або іншого оточення президента російському втручанню у вибори США.

Джерела, які говорили на умовах анонімності, все ж зазначили, що Пол Манафорт є головною ціллю розслідування ФБР, оскільки, враховуючи його прокремлівські зв'язки та близькість до передвиборної кампанії, він мав унікальну можливість зіграти роль в будь-якій змові з агентами, які діяли в інтересах уряду Росії, щоб допомогти обрати Трампа.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Манафорт таємно працював на російського мільярдера Олега Дерипаску, просуваючи інтереси Володимира Путіна. Він пропонував протидіяти антиросійській опозиції в пострадянських країнах.

Також повідомлялося, що журналісти Associated Press знайшли докази отримання Манафортом коштів з "чорної каси" Партії регіонів. Як зазначалося в матеріалі агентства, мова йде про виплати, здійснені в 2007 і 2009 роках.

21 березня, народний депутат Сергій Лещенко представив документи, які, за його словами, розкривають механізм отримання Полом Манафортом коштів з "чорної каси" Партії регіонів. На думку Лещенка, виплати на користь Манафорта здійснювалися з використанням офшорних юрисдикцій і банків сумнівної репутації, зокрема – через фінансовий рахунок офшорної компанії в Киргизстані.

26 липня агенти ФБР обшукали будинок Манафорта у місті Олександрія. Як повідомляє Washington post, вони прийшли без попередження з дозволом на обшук щоб вилучити документи та інші матеріали у межах справи про втручання Росії у вибори США. Агенти ФБР, які співпрацюють зі спеціальним радником Департаменту юстиції Робертом Мюллером, покинули будинок Манафорта з різними записами і документами.