UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фахівчиню зі зброї фільму «Rust» засуджено до 18 місяців ув'язнення за стрілянину на знімальному майданчику

Через недбалість експертки загинула операторка-українка Галина Гатчинс.

Ханна Гутьєррес-Рід, фахівчиня зі зброї вестерну «Rust» («Іржа») була засуджена  до 18 місяців ув'язнення у справі про смерть операторки-українки Галини Гатчінс, яку застрелили під час зйомок фільму у жовтні 2021 році, повідомляє Reuters.

У березні 27-річна Гутьєррес була визнана винною у ненавмисному вбивстві через те, що помилково зарядила бойовий патрон у револьвер, який продюсер Болдуін використовував на знімальному майданчику. Болдуін звів курок, направив револьвер на камеру, і випустив кулю, яка вбила українку та поранила режисера Джоела Соузу.

«Ви перетворили безпечну зброю на смертоносну», —  заявила суддя Мері Марлоу Соммер, звертаючись до Гутьєррес  під час оголошення вироку.

Читайте також: Вбивство українки під час зйомки фільму: виробництво горезвісної кінокартини відновлюють

У відеодзвінках і в залі суду під час слухання друзі Хатчінс з кіноіндустрії свідчили, наголошуючи на її креативності та доброті. Водночас вони засудили порушення Гутьєррес-Рід протоколу безпеки поводження з вогнепальною зброєю.

Ця стрілянина стала першим випадком у сучасній історії, коли член знімальної групи або актор був убитий випадково зарядженим у пістолет бойовим патроном.

Суд над Болдуіном призначено на 10 липня. У січні велике журі присяжних також висунуло йому звинувачення у ненавмисному вбивстві.

Адвокат Гутьєррес Джейсон Боулз просив, щоб їй дали умовний термін, однак прокурори наполягали на ув'язненні терміном на 18 місяців через відсутність каяття.

Участь у засіданні за допомогою відеодзвінка з Києва взяла мати Галини Гатчінс Ольга Соловей.

«Це найважче — втратити дитину», - сказала вона.

Її коментарі були перекладені англійською мовою  субтитрами.

Прокурор Карі Морріссі вказала на телефонні дзвінки Гутьєррес з в'язниці, в яких вона говорила, що присяжні були «ідіотами», суддя був «підкуплений», і вона продовжувала звинувачувати у трагедії Болдуіна та інших.

Гутьєррес вже провела місяць у в'язниці округу Санта-Фе після винесення їй обвинувального вироку.

Під час тритижневого судового процесу над Гутьєррес прокурори звинуватили її в тому, що вона ненавмине принесла на знімальний майданчик малобюджетного фільму бойові набої до кольта 45-го калібру, що було суворо заборонено протягом майже століття згідно з правилами безпеки Гільдії кіноакторів США.

Попередні смертельні поранення на знімальному майданчику акторів Брендона Лі у 1993 році та Джона-Еріка Гексума у 1984 році були спричинені холостими набоями.