UA / RU
Підтримати ZN.ua

Евакуація українців з Сектора Гази буде за державні гроші – посол Нагорний

Раніше була інформація, що вартість квитків сягає сотні, а то і тисячі доларів.

Евакуація громадян України з Сектора Гази, де тривають бойові дії, буде оплачена за державні гроші, оскільки наразі відсутні спонсори для покриття затрат на чартерні літаки.

Про це розповів посол України в Єгипті Микола Нагорний у коментарі для «Радіо Свобода».

Читайте також: Лубінець у Єгипті: Питання евакуації українців з Сектору Гази – на особистому контролі Зеленського

«Я впевнений, що єгипетська сторона не фінансуватиме чартерні рейси. Тобто це буде за рахунок України. І частина автотранспортних витрат у Єгипті забезпечуватиметься також нами. Оскільки з моменту зустрічі консула і наших співробітників із українцями вся відповідальність лягає нас», – заявив Нагорний.

Раніше ЗМІ повідомляли, що вартість квитків на евакуаційні рейси для українців із Ізраїлю коштують 415 євро.

Читайте також: Вибух у лікарні в Секторі Гази: Ізраїль назвав свою версію щодо причини

Нагадаємо, посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук говорив, що понад дві тисячі українців виявили бажання евакуюватися з після нападу бойовиків угрупування ХАМАС. Стосовно Сектору Гази – на евакуацію погодилися близько 270 українців, які перебувають біля пункту пропуску Рафах і чекають його відкриття.

Також Корнійчук зазначив, що деякі українські громадяни зареєструвалися на сайті посольства, заповнили анкету і готові оплатити квитки, щоб виїхати з Ізраїлю. Вартість квитка була 399 євро на рейс. Посол додав, що найбільш нужденним намагаються допомогти придбати квитки за спонсорський рахунок. На його думку, необхідно буде організувати ще 3-4 повноцінні рейси, аби вивезти всіх охочих. Самостійно люди можуть евакуюватися з Ізраїлю за тисячу і більше доларів.

Перший евакуаційний борт із українцями вилетів із Ізраїлю пізно ввечері у суботу, 14 жовтня. Ним до Румунії евакуювали 207 громадян України, зокрема 63 дитини.

Вже вранці 16 жовтня з Ізраїлю вилетів другий евакуаційний рейс із громадянами України, який приземлився в Румунії. Цим бортом летіли 155 громадян України, з яких 107 жінок та 23 дітей.

А ввечері 16 жовтня з аеропорту «Бен Гуріон» до румунської столиці Бухарест відлетів третій евакуаційний літак із 74 громадянами України, більшість із яких жінки та діти.