UA / RU
Підтримати ZN.ua

Естонія легалізувала одностатеві шлюби

Вона стала першою колишньою радянською країною, де можуть одружуватися одностатеві пари.

Естонія стала першою колишньою радянською країною, яка легалізувала одностатеві шлюби, такі пари тут можуть одружуватися з Нового року, повідомляє The Guardian.

"Естонія стала першою колишньою радянською країною, яка легалізувала одностатеві шлюби, в червні її парламент проголосував за рівність шлюбів. Перемога на виборах прем’єр-міністра Каї Каллас у лютому, яка очолила найпрогресивніший коаліційний уряд країни, сприяла зміцненню зусиль щодо досягнення шлюбної рівності. Закон набув чинності в понеділок 1 січня, і одностатеві пари можуть реєструвати заяву на шлюб онлайн з Нового року. Перші заявки будуть оброблені та сертифіковані до 2 лютого, при цьому обробка заявок зазвичай займає від одного до шести місяців", - пише видання.

Уявлення про одностатеві шлюби змінилися за останні роки в переважно нерелігійній країні з населенням 1,3 мільйона людей. Згідно з опитуванням, проведеним цього року Естонським центром прав людини, 53% естонців підтримали одностатеві шлюби. Десять років тому цей показник становив лише 34%.

З 2013 року Естонія юридично визнає цивільне партнерство та співжиття. Здебільшого світський світогляд Естонії допоміг змінити погляди на ЛГБТК+ людей протягом останнього десятиліття. Корпоративне спонсорство цьогорічного Балтійського прайду було рекордним за весь час: найбільша телекомунікаційна компанія Естонії Telia серед 16 інших компаній відкрито фінансувала фестиваль.

Гомосексуалізм був декриміналізований у країні в 1991 році, коли Естонія вийшла з-під радянської влади. Проте дискримінація та насильство зберігаються. Гей-пастор отримав ножове поранення в талліннському барі під час святкування прайду в червні, а ЛГБТК+ призовників, як повідомляється, чекають додаткові перевірки.

Читайте також: У РФ заборонили "Міжнародний громадський рух ЛГБТ". Побачили у ньому екстремізм

Проте в інших країнах Балтії одностатеві пари мають менше прав. У листопаді парламент Латвії прийняв законопроект про дозвіл одностатевих громадянських партнерств, але Едгарс Рінкевичс, перший відкритий гей-президент країни, заморозив законопроект у відповідь на протести опозиційних партій і попросив їх зібрати щонайменше 154 241 підпис, якщо вони хочуть ініціювати всенародний референдум. Якщо петиція не набере достатньо підписів, громадянські союзи стануть законом до липня 2024 року. Литва ще не легалізувала ні цивільні союзи, ні шлюби для одностатевих пар.

Як раніше повідомлялося, торік до Верховної Ради України було подано законопроєкт про цивільні партнерства. Якщо такий  законопроєкт буде прийнято, то закріпити на юридичному рівні свої стосунки зможуть військові та цивільні одностатеві. Також дія законопроєкту у разі прийняття поширюватиметься і на різностатеві пари.